Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че строителството

...
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че строителството
Коментари Харесай

Мексико започва да строи ново летище

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разгласи, че строителството на новото летище в Мексико ще стартира в понеделник, след изоставянето на плана за създаване на мегалетище , от което към този момент е издигнато съвсем една трета, съобщи Агенция Франс Прес. " В понеделник ще стартира строителството на новото летище в Мексико сити ", съобщи президентът при откриването на авиошоу на военната база " Санта Лусия ", покрай столицата, където ще бъде построен терминалът.

Бившият план за аерогара , който се очакваше да коства към 13 милиарда $ - и беше един от водещите планове на президента Енрике Пеня Нието (2012-2018 г.) - беше охарактеризиран от Лопес Обрадор като " фараонски " и заобиколен от " корупция ". Отмяната, оповестена след провокирало полемики допитване до народа на построяването на това летище , проектирано от известния английски проектант Норман Фостър, провокира мощна рецензия в Мексико, изключително от страна на бизнесмени.

Това също по този начин докара до задължението на мексиканската страна да изплати на вложителите обезщетение на стойност 1,8 милиарда $ след сложни договаряния.

Новото летище " Санта Лусия " ще работи редом със настоящето летище " Бенито Хуарес " , което е претрупано и остаряло. " Тази въздушна база (Санта Лусия) обгръща към 3000 хектара, а настоящето летище в Мексико е единствено 600 хектара. Говорим за пет пъти по-голямо от настоящето летище ", съобщи президентът от левицата, който беше определен, с помощта на антикорупционната си стратегия.

Според Лопес Обрадор построяването на това летище ще спести на мексиканската страна към 5 милиарда $. " Ще решим казуса с актуалното претоварване на летището след три години, вместо след шест, както бе планувано в началото, " сподели той. Съществуващото летище в Мексико сити има потенциал от 32 млн. пасажери, само че през предходната година е посрещнало 44 млн.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР