Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че правителството

...
Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор обяви, че правителството
Коментари Харесай

Не искаме война, обяви президентът на Мексико

Президентът на Мексико Андрес Мануел Лопес Обрадор разгласи, че държавното управление има право да освободи един от синовете на Хоакин Гусман - Ел Чапо, оповестяват медии.
Той отбрани решението на управляващите, откакто членове на наркокартел взеха бойци за заложници и сковаха северния град Кулиакан в щата Синалоа.
"Това решение беше взето, с цел да се защитят жителите. Не можете да се борите с пожар с пожар ", разгласи президентът на конференция. "Не желаеме гибел. Не желаеме война ", добави той.
Но решението за освобождението и настъпилият безпорядък доведоха до обвинявания, че държавното управление просто е капитулирало пред силата на картела и слага под подозрение дали президентът може да се оправи с насилието в страната.
Според формалната версия Овидио Гусман Лопес е бил арестуван в къща в Кулиакан сред 15,00 и 17,30 часа в четвъртък, което е провокирало гневен отговор от картела, принудило управляващите да се изтеглят от къщата и да го изоставят.
"Залавянето на нарушител не може да коства повече човешки живот ", безапелационен Обрадор.
Властите оповестиха в петък, че осем бойци и един армейски офицер са били арестувани и по-късно освободени от нарушителите.
Реакцията на картела изплаши мексиканците. В обществените мрежи бяха оповестени видеоматериали с тежко въоръжени нарушители от картела по улиците на града с панирани поданици. Най-малко 8 души са починали, а 21 са ранени при конфликтите.
Стотици нарушители от картела са били ситуирани по улиците на града, в който живеят 1 милион души. Нападателите блокираха улици с изгорени коли или пикапи с картечници с 50-ти диаметър.
През юли американски съд осъди мексиканския наркобарон Хоакин Гусман, прочут като Ел Чапо, на пожизнен затвор без право на подмяна. Прокуратурата го упреква, че е ръководел най-големия наркокартел (Синалоа) в света от 1989 до 2014 година и че е вкарвал кокаин в Съединени американски щати дневно на стойност 10 милиона $.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР