Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще пристигне на
Коментари Харесай

Томас Бах идва у нас за рожден ден

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах ще дойде на 17 май, сряда, следобяд в София по отношение на отбелязването на 100-годишнината на Българския олимпийски комитет, оповестиха от БОК.

Началото на неговата аудиенция в столицата най-вероятно тя ще стартира със среща при президента на Република България Румен Радев, само че това ще се посочи в елементи в околните часове. Очаква се при излизането си от президентството Бах да направи изказване пред медиите, като за това ще има удостоверение по-късно.

Веднага по-късно Томас Бах ще се насочи към Градската градина пред Народния спектакъл, където ще участва на откриването на изложбата " 100 години БОК ". На 14 постамента са изложени 28 платна с документи и фотоси, запечатали паметни мигове, събития и персони в историята на олимпийското придвижване у нас.

По време на събитието от 17:30 часа в Градската градина пред Народния спектакъл ръководителят на БОК Стефка Костадинова ще връчи на Бах клише от скъп документ - решение на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, измежду които и единственият състезавал се там - гимнастикът Шарл Шампо.

По този метод страната става една от 14-те възстановили преди 127 години с присъединяване си в гръцката столица античната традиция и сложили началото на един от най-значимите световни явления на днешно време – Олимпийските игри.

На изложбата в Градската градина кметът на София Йорданка Фандъкова пък ще връчи специфичен приз на президента на МОК, а създателите на книгата " България на Олимп " Владимир Памуков, Тодор Шабански и Бончук Андонов ще предадат на Томас Бах две копия от изданието – едното персонално за него, а другото - за предпазване в Олимпийската библиотека в Лозана. Покрай фотоизложбата се плануват и други интензивности.

В 19:30 часа в Централния Военен клуб в наличието на президента на Република България и президента на МОК стартира кулминационната точка на тържествата, отбелязващи вековния празник на БОК. Сред близо 400-те посетители на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и създатели.

На другия ден (четвъртък) в 9:00 часа Томас Бах ще бъде част от формалните лица, които ще валидират пощенска марка за 100-годишнината на БОК. Събитието ще се състои в Музея на известията (ул. " Гурко " 6).

След това президентът на МОК ще посети за малко открития неотдавна " Олимпийски център " в Националната спортна академия " Васил Левски ", преди да отпътува от България.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР