Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах официално закри XXIV

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах официално закри XXIV
Коментари Харесай

Томас Бах закри олимпийските игри в Пекин, обърна се към световните политически лидери

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах публично закри XXIV Зимни олимпийски игри в Пекин. На гала на Националния стадион в китайската столица, прочут като " Птиче гнездо ", бе комплициран завършек на Игрите, които се организираха в интервала 4-20 февруари.

" Благодаря, Китай. Скъпи спортисти, през последните 16 дни се възхищавахме на вашето извънредно показване. Бяхме надълбоко трогнати по какъв начин пожелавате триумф и аплодирате вашите съперници, с цел да реализиран те най-хубавото от себе си. Вие освен се уважавахте, подкрепяхте се взаимно, прегърнахте се, даже страните ви да са разграничени от спор. Преодоляхте тези разлики, демонстрирайки, че в олимпийската общественост всички сме равни, без значение по какъв начин изглеждаме, от кое място идваме или в какво имаме вяра. Тази сплотяваща мощ на олимпийските игри е по-силна от тези, които желаят да ни разделят. Вие давате късмет на мира. Нека политическите ръководители по света бъдат въодушевени от вашия образец за взаимност и мир. Споделяме този олимпийски дух с всички спортисти и с тези, които заради пандемията не съумяха да осъществен фантазията си. Сърцата ни са покрусени, че не успяхте да бъдете с нас, само че вие постоянно ще принадлежите на олимпийската общественост. Ако желаеме най-сетне да преодолеем тази пандемия, би трябвало да бъдем по-бързи, по-силни, би трябвало да бъдем обединени ", сподели във финалната си тирада Бах, съобщи БГНЕС.

Преди това той и президентът на Китай Си Цзинпин дадоха начало на церемонията, която бе надалеч по-скромна от откриващата. Събитието стартира с осъществяване на химна на Китай " Марш на доброволците ", след което пристигна ред на терена да излязат спортистите. Те бяха в много скъсен брой, като България не бе показана от нито един играч, защото всичките ни 15 спортисти към този момент си потеглиха от Пекин. Церемонията продължи с награждаване на спечелилите в всеобщия старт при дамите и мъжете в ски бягането - Терезе Йохауг (Норвегия) и Александър Болшунов (Руски олимпийски комитет).

Последва ария и награждаване на олимпийските доброволци от новия член на МОК, представител на спортистите - Мартен Фуркад (Франция). Той бе определен дружно с шведката Фрида Хансдотер да съставлява спортистите в МОК. Церемонията продължи с осъществяване на химна на Гърция, родината на олимпийските игри, след което последва предаване на щафетата от кмета на Пекин към кметовете на Милано и Кортина д`Ампецо, където ще се организира идната Зимна олимпиада.

Зрителите чуха олимпийския и италианския химн, след което бе показана емблемата на Игрите след четири години, които ще бъдат открити на стадион " Син Сиро " в Милано и ще завършат на " Арена ди Верона ". Последва тирада на президента на Организационния комитет за Игрите в Пекин Цай Чи. " През миналите 16 паметни дни най-хубавите състезатели в света дадоха искра на Игрите. Тяхната обща пристрастеност и фантазии направиха другарството по-силно. Те демонстрираха, че човечеството постоянно може да потвърди, че сме по-бързи и по-силни, когато сме дружно. Безкрайно се гордея с всички, които посветиха себе си на Игрите. Олимпиадата в Пекин открива нова епоха в зимните спортове. Олимпийският дух ще живее вечно ", сподели той.

След мощно политическата тирада на Бах, която индиректно засегна спора сред Русия и Украйна, президентът на МОК разгласи XXIV Зимни олимпийски игри за закрити. Последва показване на знамената за всички 91 участници в Пекин, след което олимпийският огън бе угасен. Церемонията приключи с впечатляващо шоу с фойерверки.

XXV Зимни олимпийски игри в Милано и Кортина д`Ампецо ще се проведат в интервала 6-22 февруари 2026 година.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР