Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е съгласен, че

...
Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е съгласен, че
Коментари Харесай

Бах: Догодина е последният шанс за провеждане на Игрите в Токио

Президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах е склонен, че 2021 година е „ последният късмет “ за осъществяване на отсрочената Олимпиада в Токио, наблягайки, че отлагането й не може да продължи постоянно.

Бах показа, че поддържа позицията на Япония, че Игрите би трябвало да бъдат анулирани, в случай че пандемията от ковид не бъде овладяна до идната година. Припомняме, че през март Летните олимпийски игри в японската столица бяха отсрочени за 23 юли, 2021 поради COVID-19, който лиши живота на стотици хиляди в международен мащаб и блокира интернационалния спорт и пътуванията.

„ Честно казано, разбирам позицията на Япония, тъй като не може постоянно да бъдат назначавани на работа 3000 или 5000 души в учредителен комитет. Не може всяка година да променяш целият състезателен календар за всички водещи федерации. Не може спортистите да не престават да живеят в неустановеност “, стартира той за BBC. Лидерът на МОК добави, че реорганизирането на Олимпиадата е „ голям риск “. Игрите не са били отменяни в никакъв случай в историята като се изключи двете международни войни. Въпреки това, японските уредници бяха безапелационни, че няма да отсрочват още веднъж най-големия интернационален състезателен конгрес.

Бах предизвести, че „ никой не знае “ по какъв начин ще се развие обстановката, само че сподели, че МОК ще работи по рекомендация на Световната здравна организация (СЗО). „ Основахме един принцип и той е организирането на тази Олимпиада в безвредна среда за всички участници. Никой не знае по какъв начин ще наподобява светът след година и два месеца от днешна дата, тъй че би трябвало да разчитаме на специалистите “, добави президентът на МОК. Бах отхвърли да разяснява дали откриването на ваксина ще бъде належащо за провеждането на Игрите, само че не желае те да се състоят без аудитория.

„ Не желаеме това. Защото олимпийският дух е обвързван с обединяването на почитателите и таман това прави Игрите толкоз неповторими – че те са на Олимпийския стадион, всички последователи от другите краища на света са дружно. Бих желал малко повече време за консултация с спортистите, със СЗО, с японските сътрудници “. МОК към този момент задели 800 млн. $ за поддръжка на уредниците и спортните федерации поради спомагателните разноски от отлагането на Олимпиадата.

Според данните от последния бюджет, Игрите щяха да костват 12.6 милиарда $, поделени сред организационния комитет, държавното управление на Япония и Токио. Но Бах показа, че не би трябвало да има „ никакви табута “ при намаляването на разноските за Олимпийските игри следващата година. „ Те ще бъдат несъмнено разнообразни, и би трябвало да бъдат разнообразни. Ако научихме едно нещо от тази рецесия, то това е да гледаме към значимите неща. Така че концентрацията върху тези значими неща би трябвало да се отрази и в организирането на Игрите…не би трябвало да има никакви табута “, приключи президентът на МОК. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР