Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна днес

...
Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах пристигна днес
Коментари Харесай

Стефка Костадинова посрещна Томас Бах

Президентът на Международния олимпийски комитет (МОК) Томас Бах дойде през днешния ден на двудневно посещаване в България. На.летище " София " германецът бе посрещнат от ръководителя на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова със сърдечно " Добре пристигнал ", след което двамата организираха къс разговар. На срещата участва и генералният секретар на БОК Белчо Горанов. Една от най-влиятелните персони в света идва у нас по отношение на кулминационната точка на тържествата по отбелязване на 100-годишнината на родната олимпийска централа.

Това е втора аудиенция на Бах в България в качеството му на президент на Международния олимпийски комитет. Преди 5 години той посети страната по време на невижданото по едно и също време домакинство на три международни шампионати във водещи олимпийски спортове.

" За мен е чест да бъда част от тържествата по отбелязване 100-годишнината на Българския олимпийски комитет. България е страна с големи обичаи и доста триумфи в международния спорт. Имате история, с която можете да са гордеете. Преди пет години бях тук по времето, когато домакинствахте на три огромни международни шампионати в олимпийски спортове. Това приказва за високата класа на България в спорта. Искам в този момент да видя и да поздравя персонално българските олимпийци, вашите заслужили треньори, деятели и да получа директни усещания какво се случва в българския спорт, какво ще е неговото бъдеще. Уверен съм, че той и отсега нататък ще има триумфи и велики персони, като президента на БОК - международната рекордьорка в скока на височина Стефка Костадинова. В околните часове дружно с хората от моята делегация ще имаме доста срещи и диалози в България и се надявам, че те ще бъдат от взаимна изгода. ", бяха първите думи на президента на МОК в София.

Програмата на визитата планува през днешния ден среща с президента на Република България Румен Радев, а незабавно по-късно Бах ще участва на откриването на изложбата с неповторими фотоси и документи от вековната история на БОК. По време на събитието от 17:30 часа в Градската градина пред Народния спектакъл Стефка Костадинова ще връчи на Томас Бах клише от скъп документ - Постановление на Министерския съвет от 1896 година, с което България командирова на Олимпиадата в Атина петима спортисти, измежду които и единственият състезавал се там за България - гимнастикът Шарл Шампо. По този метод страната става една от 14-те, възстановили преди 127 години с присъединяване си в гръцката столица античната традиция и сложили началото на един от най-значимите световни явления на днешно време - Олимпийските игри.

Точно в 19:30 часа довечера в Централния боен клуб в наличието на президента на Република България и президента на МОК стартира кулминационната точка на тържествата, отбелязващи вековния празник на БОК. Сред близо 400-те посетители на церемонията са поканени всички олимпийски медалисти на България, изтъкнати треньори, дейци и спортни ръководители, общественици, политици и създатели.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР