Президентът на Марица Пловдив Христо Христов разкри, че през сезон

...
Президентът на Марица Пловдив Христо Христов разкри, че през сезон
Коментари Харесай

Мега скандал! Бос на известен наш футболен клуб призна, че е дал подкуп на член на Изпълкома за уреждане на мач


Президентът на Марица Пловдив Христо Христов разкри, че през сезон 2017/18, когато отборът му се състезаваше във Втора лига, е дал рушвет на член на Изпълкома на Българския футболен съюз (БФС) за манипулирането на резултата на мач на неговия тим. Това разкри той при оповестяването на своята кандидатура за президентския пост на БФС.

След въпрос на БГНЕС по отношение на решението на БФС да одобри Спортист Своге във Втора лига, вместо Марица, Христов направи шокиращото разобличаване. “Като президент на ФК Марица, когато участвахме в Б група, дадох пари в брой на член на Изпълкома, с цел да манипулираме футболен резултат. Името на индивида ще оповестя на конгреса. Не се опасявам, дадох му пари в брой няколко дни преди мача, за да се манипулира. Готов съм да понеса отговорност, само че тази процедура би трябвало да престане. Има процедура за манипулиране на мачове, за ангажименти, дефинира се кой по какъв начин да влиза, това става с лобиране, не с резултатите на терена. Виждате какви решения се взеха в последните няколко месеца. Ако се направи разбор на всички решения на БФС, ще се види, че там няма безусловно никаква логичност. Така че намерено го декларирам. Аз персонално съм дал пари и ги одобриха на 200 %. Сумата беше дребна, приказваме за дребни суми ”, съобщи на конференция в Пресклуб България Христов.

Впоследствие той посочи, че цената за сходно манипулиране на резултата на мач коства сред 5 и 20 хиляди лв., само че разкри, че след въпросния дуел си е изискал парите назад от члена на Изпълкома, защото не се е получил резултатът, който е трябвало. “Аз най-малко си го признавам. А по какъв начин ще погледнат сътрудниците от Изпълкома, че техен член е взел пари? Това за първи път ли е? Сумата не беше доста огромна и след няколко дни индивидът ми я върна. Механизмът е, че индивидът просто си предложи услугите. Аз съм ги дал и си признавам, само че нямам документ, че съм ги дал, нямам документ, че съм той ги е получил ”, добави Христов.

Президентът на Марица насочи и друго непосредствено обвиняване в корупция към БФС, като разгласи, че човек от футболната централа е взел 15 хиляди лв., с цел да бъде предпочетена кандидатурата на Спортист Своге за влизане в професионалния футбол от идващия сезон, вместо тази не пловдивския клуб. Христов посочи, че тези случаи са част от мотивацията му да се кандидатира за президент на БФС на Конгреса на организацията в края на годината.

“Нашият футбол е в задънена улица, липсва развиване, липсва визия. Абсолютно неглижиране на аматьорския футбол и детско-юношеските школи. Ако стана президент на БФС, първо ще има наложителна промяна на Изпълкома и смяна в Устава. Бих предпочел в Изпълкома да няма кметове, депутати и президенти на футболни клубове. Бих предложил промяна на формата на А и Б група. Промяна на броя на групите във В групите, очевидно е изоставането на двете групи в северна България. Затягане на критериите за лицензиране, имам предвид финансова непоклатимост и бази. Особено внимание бих обърнал на аматьорския футбол и детско-юношеските школи, за мен това е основата. Основен приоритет за мен ще бъде и ще показва тактика за противопоставяне на футболното безчинство и платените агитки. Подбрал съм доста добър екип, с който ще представим тактика, която ще докара до смяна на това нещо и ще бъде лимитирано това събитие. Не на последно място, наложителна е смяна в метода, по който се дефинират телевизионните права. Футболните клубове би трябвало да получават малко повече пари от тези права и те да стигат даже до аматьорския футбол. Ще обърна внимание на прането на пари и черното тото ”, разяснява проектите си Христов.

“Един месец преди Конгреса ще разглася своя екип и ще дам детайлности по всички тези цели. В Изпълкома ще желая да има един човек от Аматьорската футболна лига и Асоциацията на футболистите. Наясно съм, че нямам огромни шансове, една от задачите ми е футболните клубове да схванат, че това управление не работи за футбола. Крайно време е да се отърсят от тези обещания, които им се дават. Изборът на президент става скрито, те си го провеждат, тъй че е доста мъчно да се завоюва. Видяхте, че макар прелицензирането, тимовете отново са над 400. Има пет месеца, разгадавам на дребните клубове, те са повече, до тях нищо не доближава, дано се осъзнаят и да изберем ново обикновено управление. Ако през това време се появи различен по-сериозен претендент, моята концепция е това да не е единствено техен претендент, знаете, че се работи върху кандидатурата на господин Емил Костадинов. Нека да има още един, в случай че има по-добра кандидатура от моята, ще работя за този човек на 100 % ”, сподели още той.

Конгресът на БФС, на който ще бъде определен нов президент и Изпълнителен комитет на организацията, ще се организира на 11 декември. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР