Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и обяви

...
Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и обяви
Коментари Харесай

Военният преврат в Мали засега бележи успех

Президентът на Мали Ибрахим Бубакар Кейта подаде оставка и разгласи разпускането на Народното събрание няколко часа откакто беше арестуван от бунтовници, оповестява РИА Новости.
Метежът в Мали стартира предходния ден във военна база покрай столицата Бамако. Бунтовниците арестуваха Бубакар Кийт и министър-председателя Бубу Сисе, показва БГНЕС.
 В Мали бунтовници задържаха президента и премиера В Мали бунтовници задържаха президента и премиера
Разбунтували се бойци в Мали задържаха президента Ибрахим Бубакар Кейта и премиера Бубу Сисе, съобщи един от техните водачи, съобщи Б...
" Реших да се откажа от пълномощията си. Не желая да се пролива кръв, с цел да запазя властта си ", сподели президентът. Речта му се излъчи по държавната телевизия.
По-рано локалните медии оповестиха, че протестът в Мали е управителен от полковниците Дяу и Камара, както и от военачалник шейх Фантамади Дембеле.
Генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш осъди протеста в Мали и прикани за неотложно възобновяване на конституционния ред и върховенството на закона, както и освобождението на водачите на страната.
Европейският съюз също взе връзки, посредством ръководителя на Европейския съвет Шарл Мишел. Военният прелом в никакъв случай не е решение на рецесия, без значение какъв брой дълбока е тя. Европейски Съюз показва цялостната си поддръжка за Икономическата общественост на западноафриканските страни в напъните й да откри излаз от рецесията, сподели той.
 Кърваво нахлуване против бойци в Нигер - най-ужасното в историята на страната Кърваво нахлуване против бойци в Нигер - най-ужасното в историята на страната
Десетки бяха убити, откакто радикални ислямисти нападнаха база на армията на Нигер, близо до границата с Мали. Това е най-смъртонос...
Европейският съюз осъжда опита за прелом, продължаващ в Мали, и отхвърля всевъзможни опити за неконституционна смяна на властта. В никакъв случай това не може да бъде отговор на дълбоката обществено-политическа рецесия в Мали през последните години, съобщи и висшият представител на Европейски Съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.
Руското външно министерство изрази угриженост по отношение на обстановката и означи, че към момента не е ясно по какъв начин ще се развият събитията в Мали.
Икономическата общественост на западноафриканските страни (ECOWAS), която включва 15 страни, реши да затвори всички граници и да приключи икономическите връзки с Мали.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР