Президентът на Ливан Мишел Аун заяви днес, че взривът в

...
Президентът на Ливан Мишел Аун заяви днес, че взривът в
Коментари Харесай

Президентът на Ливан допусна ракета или бомба като причина за взрива

Президентът на Ливан Мишел Аун съобщи през днешния ден, че гърмежът в пристанището, който умъртви повече от 150 души, рани хиляди и опустоши елементи от Бейрут, е породен или от немарливост, или от ракетна офанзива, предава БГНЕС „ Това може да е немарливост или непозната интервенция посредством ракета или бомба ", сподели президентът в телевизионно изявление три дни след детонацията. 

" Парализираната политическата система на Ливан би трябвало да бъде преразгледана “, сподели още президентът. Той заяви също, че отхвърля апелите за интернационално разслеване за гърмежа. Аун разгласи, че е изискал от френския си сътрудник Еманюел Макрон, който бе в Бейрут, " да обезпечи въздушни изображения, с цел да се дефинира какво е станало, а в случай че французите ги нямат, ще ги желаяме от различен източник ".

Президентът Доналд Тръмп още във вторник дефинира детонацията като допустима офанзива, макар че няма доказателства, потвърждаващи това изказване.  " Съединени американски щати са подготвени да окажат подпомагане на Ливан ", съобщи Тръмп на брифинг в Белия дом и добави: " Изглежда като ужасна офанзива. "

Попитан по-късно, Тръмп коментира, че се е срещнал с някои американски генерали, които считат, че гърмежът не е " някакъв тип събитие от индустриална детонация ". И съгласно тези неназовани генерали " наподобява считат, че това е нахлуване. Това е някаква бомба ". Веднага по-късно CNN разгласи, че Пентагонът е бил доста сюрпризиран от изказванията на Тръмп и че там нямало сходни данни.

В същото време БНР оповестява, че 16 чиновници на пристанището в Бейрут са арестувани по отношение на детонацията на амониева селитра, която опустоши града- Това е съобщил военен прокурор. По-рано ливанският външен министър Шарбел Уехбе съобщи, че комисията по следствието на гърмежа има четири дни, с цел да дефинира виновните.

Европейският съюз разгласи, че е отпуснал 33 милиона евро незабавно финансиране на Ливан. От Европейската комисия оповестиха, че парите ще бъдат за покриване на неотложните потребности на незабавната помощ и лечебните заведения в Бейрут. От Европа изпращат още 8 тона и половина здравно съоръжение и италиански транспортен съд болница. Отделно Италия изпрати медици, пожарникари и над осем тона филантропична помощ. 

Първа доставка на храна, вода и медицински произведения направиха американските военни. Предстои в идващите 24 часа от военната база „ Ал-Удейд “ в Катар да дойдат още два самолета, оповестиха от американското Централно командване.  

Междувременно ливанските сили за сигурност използваха сълзотворен газ, с цел да разпилян десетки протестиращи против държавното управление след детонацията. Сблъсъците станаха на улица в центъра, която води към Народното събрание, споделя още Националното радио.

 Местни медии оповестяват, че недоволните са запалили огън, нападнали са магазини и са хвърляли камъни по силите за сигурност. 

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР