Президентът на Ливан Мишел Аун назначи днес мюсюлманския сунитски политик

...
Президентът на Ливан Мишел Аун назначи днес мюсюлманския сунитски политик
Коментари Харесай

Саад Харири отново бе назначен за премиер на Ливан

Президентът на Ливан Мишел Аун назначи през днешния ден мюсюлманския сунитски политик Саад Харири за министър-председател и му разпореди да сформира ново държавно управление, което да се оправи с най-тежката рецесия в страната от гражданската война сред 1975 и 1990 година, съобщи Ройтерс.

Харири получи поддръжката на множеството депутати при съвещания с Аун. Той е изправен пред съществени провокации за сформиране на държавно управление, което след това да предприеме дейности за справяне с редица компликации - банкова рецесия, сриване на валутата, увеличаваща се беднотия и забележителен държавен дълг. Бъдещото държавно управление също по този начин ще би трябвало да води борба с Ковид-19 и да се оправи с последствията от разрушителната детонация в Бейрут.

Предишното държавно управление на Харири падна от власт преди близо година след митинги, провокирани от неодобрение от ръководещия хайлайф.

Назначаването на Харири за министър председател стана след седмици политически разправии, забавили постигането на съглашение за ново държавно управление.

Той беше подсилен от депутатите на своята партия " Бъдеще ", шиитската партия " Амал ", партията на друзкия политик Уалид Джумблат и други политически обединения. Шиитската организация Хизбула сподели, че няма да номинира никого, само че че ще се стреми да спомага на процеса. Свободното патриотично придвижване, което има най-големия християнски блок, съобщи, че няма да номинира Харири. Другата основна християнска партия - " Ливански сили ", която е съперник на Хизбула, също отхвърли да поддържа Харири, като сподели, че политик деец не би трябвало да оглавява планувано държавно управление от специалисти. Хизбула и политическите ѝ съдружници, в това число партията, учредена от Аун, и шиитската " Амал ", имат болшинство в Народното събрание.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР