Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който дълго време промените

...
Президентът на КТ Подкрепа Димитър Манолов, който дълго време промените
Коментари Харесай

Шефът на Подкрепа: 20 г. критикувах втория пенсионен стълб, сега правя компромис със себе си

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов, който дълго време измененията във втория пенсионен дирек, разгласи, че е подготвен да направи компромис със себе си и да ги поддържа.

" Самият аз, който 20 година тежко подлагах на критика тази система, сега върша компромис със себе си в името на това обезпечените лица да не пострадат. Ако системата беше останала такава, каквато беше композирана първоначално, в този момент безусловно несъмнено обезпечените лица щяха да пострадат. Сега е допустимо да не пострадат, само че, несъмнено, за тази работа отново ще заплати страната – а не системата, която е предизвикала това ", уточни Манолов в изявление на бТВ.

В края на предходната година страната се съгласи да финансира през Национален осигурителен институт доста по-голяма част от пенсията на пенсионерите от втория дирек, защото имаше заплаха те да получат много по-ниско заплащане поради прекомерно незадоволителните добавки от втория дирек. Държавата се съгласи да редуцира пенсията от Национален осигурителен институт за родените след 31.12.1959 година с под 10%, а не с над 20%, както беше заложено в системата.

Освен това, в петък депутатите забавените с години промени в Кодекса за обществено обезпечаване, които би трябвало да регламентират изплащането на вторите пенсии, което ще започва през септември тази година. При гласуването се оказа, че има до каква степен са предпазени ползите на обезпечените лица. Затова работна група ще почиства текстовете сред първо и второ четене.

Жените, които първи ще се пенсионират през септември тази година, с опция да получават и втора пенсия от частен фонд, няма да бъдат ощетени и общата сума от двете пенсии няма да е по-малка от тази, която биха получавали, в случай че разчитат единствено на Националния застрахователен институт, изясни пред бТВ Манолов, който е и ротационен ръководител на надзорния съвет на Национален осигурителен институт.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР