Президентът на Косово заяви днес, че няма да участва в

...
Президентът на Косово заяви днес, че няма да участва в
Коментари Харесай

Хашим Тачи иска засилена роля на САЩ в диалога с Белград

Президентът на Косово съобщи през днешния ден, че няма да взе участие в договаряния за нормализиране на връзките със Сърбия благодарение на специфичния медиатор на Европейски Съюз. Вместо това Хашим Тачи прикани за увеличена роля на Съединени американски щати в разговора, съобщи Reuters, представена от БНР.
Нормализирането е измежду основните условия, които е Европейски Съюз е сложил пред Косово, с цел да я одобри за член на общността, и от Русия, обичаен съдружник на Сърбия, с цел да вдигне ветото за присъединение на Косово към Организация на обединените нации.
През март висшият представител за външната политика на Европейски Съюз Жозеп Борел назначи словашкия посланик Мирослав Лайчак за специфичен медиатор за Косово. 
Но Словакия е една от 5-те страни членки на Европейски Съюз дружно с Кипър, Гърция, Румъния и Испания, които към момента отхвърлят да признаят независимостта на Косово, оповестена през 2008 г. 
„ Пред нас ще имаме двама договарящи от страни, които не признават косовската самостоятелност “, съобщи Тачи, имайки поради Лайчак и Борел, някогашен външен министър на Испания.
И добави, че би взел участие в срещи, проведени от немската канцлерка Ангела Меркел и от френския президент Еманюел Макрон.
Вижте още:
Косово не желае Лайчак за медиатор в договарянията със Сърбия
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР