Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че целта на инициативата

...
Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че целта на инициативата
Коментари Харесай

Тачи очаква споразумение със Сърбия до месеци, след разговора с Макрон и Вучич

Президентът на Косово Хашим Тачи съобщи, че задачата на самодейността на Макрон да бъде хазаин на среща сред Вучич и него е да удостовери нуждата от възобновяване на разговора сред Косово и Сърбия и опцията за реализиране на дефинитивно съглашение сред страните, разяснява той пред " Радио Свободна Европа " от Франция, представен от РТК.

" Вярвам, че президентът Макрон, дружно с други международни сили, Съединени американски щати и други европейски участници , в това число НАТО, могат да улеснят сходни процеси в бъдеще ", изяснява Тачи.

Той отбелязва, че е значимо разговорът да продължи и че това е нещо, за което всички страни са съгласни. " В същото време разговорът ще продължи абсолютно от всяка страна. "

" Мирът и стабилността би трябвало да бъдат реализирани абсолютно , не като се оплакваме и приказваме за предишното, а като гледаме към бъдещето ", добавя той.

Френският президент е решен да приключи процеса на разговор , разяснява Тачи и добавя: " Косово би трябвало да бъде единно, обединено, както постоянно бе в лицето на Сърбия. Като бъдем обединени, ние ще успеем и като президент на страната приканвам всички да демонстрират мъдрост, зрялост и да обединят цялата сила за един развой, който няма да е елементарен и заради тази причина моята роля ще бъде конституционна, законна и гражданска легитимност. "

На въпрос дали счита, че новото държавно управление ще вдигне налога против Сърбия , Тачи разяснява, че има вяра, " че всички институции ще бъдат фокусирани в услугата на жителите за по-добър живот. Нашият живот не е връзката със Сърбия, нашият живот е построяването на Косово , неговото развиване, прогрес, откриване на работни места, отваряне на обща вероятност, демократични промени и европейското бъдеще . Не би трябвало да фокусираме цялата си сила в разговора със Сърбия ".

Накрая, на въпроса по кое време може да се чака съглашение , Тачи отговори: " Колкото по-рано, толкоз по-добре, само че това може да се случи в идващите месеци ".
 Макрон ненадейно събра Вучич и Тачи на среща в Париж
Макрон ненадейно събра Вучич и Тачи на среща в Париж

Президентът на Косово Хашим Тачи организира среща със сръбския си сътрудник Александър Вучич в Париж
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР