Президентът на Косово Хашим Тачи се надява да сключи историческо

...
Президентът на Косово Хашим Тачи се надява да сключи историческо
Коментари Харесай

Президентът на Косово иска окончателна сделка със Сърбия през 2018-а

Президентът на Косово Хашим Тачи се надява да подписа " историческо съглашение " със Сърбия през 2018-а, 10 години откакто страната му одобри декларация за самостоятелност, която Белград към момента не приема.

Няма да приказвам с съответни периоди, само че мисля, че 2018-а е доста значима, решаваща година. В противоположен случай казусът ще се точи с десетилетия, съобщи Тачи в изявление за Агенция Франс Прес в Прищина.

На 17 февруари Косово ще отпразнува 10-ата годишнина от независимостта си. Тя е подкрепена от Съединени американски щати и множеството страни членки на Европейски Съюз. Страната е приета от повече от 110 страни, само че не и от Сърбия и Русия.

Едностранната декларация беше призната 10 години след войната сред сръбски бойци и етническите албански бунтовници от Армията за избавление на Косово, на която Тачи беше политически водач.

На фона на годишнината обаче се чакат първите обвинявания на подсилен от Европейски Съюз съд за това, че членове на Армията за избавление на Косово са обвинени в осъществяване на военни закононарушения по време на спора.

Има спекулации, че Тачи, които отхвърля каквито и да е нередности, може да е измежду упрекнатите. Той декларира, че е подготвен да се яви пред трибунала " във всеки един миг при всевъзможни условия ":

Горд съм с ролята, която изиграх в Армията за избавление на Косово, която беше за независимост и самостоятелност за страната. Нямам какво да укривам.

По време на войната в Косова починаха 13 000 души, множеството от които етнически албанци. Тя завърши след бомбардировките на НАТО против Сърбия, като войските на Милошевич бяха принудени да се оттеглен от южната провинция.

Няколко висши сръбски чиновници бяха наказани за военни закононарушения по време на спора от различен интернационален арбитражен съд.

Новият съд, основан в Хага, за свидетелска отбрана, само че работещ по косовския закон, проверява изгубването на към 500 цивилни жители, множеството от които етнически сърби.

При никакви условия няма да позволим нищо да попречи на партньорството на Косово със Западния свят, декларира Тачи пред Франс прес.

За президента, има единствено една " визия " за бъдещето на Косово: участие в НАТО и Европейски Съюз.

Но тази интеграция зависи и от процеса на договарянията, при които Европейски Съюз е медиатор, за нормализиране на връзките сред Белград и Прищина. Те започнаха през 2011-а, само че са в застой към този момент съвсем две години.

Повечето от 1,8-милионното население на Косово са етнически албанци.

Вярвам, че несъмнено единственият път напред за Косово и Сърбия е разговорът. И се надявам, че 2018-а ще бъде годината на окончателното историческо съглашение сред двете страни.

Въпреки че диалозите са в застой, Тачи вижда няколко други позитиви в доминираната от сърби северна част на Косово. От началото на разговора " имаме косовска полиция на границата със Сърбия, митнически чиновници, независимост на придвижване, работещи съдилища на север ", съобщи той.

" Понастоящем има сърби в Народното събрание и в държавното управление ", добави Тачи, като означи основните локални и национални избори на север през 2013-а и 2017-а.

Той изрази също вяра, че бъдещата тактика на Европейски Съюз за Косово и съседите й, ще бъде " оптимистична " и " съответна ":

Европейски Съюз закъсня с Косово и Западните Балкани. Но се надявам, че тактиката на ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер ще ни даде вяра, че ще бъде оптимистична, съответна и ясна, сподели косовският президент.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР