Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщи БГНЕС, позовавайки

...
Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, съобщи БГНЕС, позовавайки
Коментари Харесай

Косовският президент Хашим Тачи подаде оставка


Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, заяви БГНЕС, базирайки се на албанската телевизия " Ора нюз ”. Решението му е свързано с доказания обвинителен акт от Специалния съд за военни закононарушения в Хага.

През юни т.г. президентът на Косово и още девет някогашни бойци от Армията за избавление на Косово (АОК) бяха обвинени за военни престъпления от Службата на Специалния прокурор в Хага. Обвиняемите са виновни за близо 100 убийства, изтезания, гонене и принудително изгубване. Медиите напомнят, че Хашим Тачи даде обещание да подаде оставка неотложно, в случай че обвиняването, повдигнато против него, бъде доказано. 

" Както заявих, няма да се явя пред съда като президент на Косово “, сподели Тачи. " За да защитя целостта на президентския пост, на страната Косово и на народа на Косово, депозирам оставка “, съобщи той пред англоезичното издание Prishtina Insight.

Тачи прикани за успокоение, нерешителност и единение. " Обвинителният акт против мен и моите братя по оръжие е дребна цена за свободата на нашия народ “, сподели той.

Тачи и бил началник на антисръбските сили по време на войната в Косово в края на 90-те години на предишния век. Подобно на доста други модерни косовски политици, той изиграва значима роля в придвижването за извоюване на независимостта на тогавашната сръбска провинция.

Оставката на Хашим Тачи беше предшествана от новината, че ръководителят на Демократическата партия на Косово Кадри Весели също се отдръпва от политическите си отговорности, с цел да се отбрани от обвиняванията във военни закононарушения. В сряда пък някогашният пълководец на АОК Якуп Красничи беше задържан в Прищина, а по-късно трансфериран в Хага, с цел да му бъдат повдигнати същите обвинявания.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР