Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен

...
Президентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България /КНСБ/ Пламен
Коментари Харесай

Министър Василев: Ръст на заплатите в Бюджет 2023 е възможно, но за сметка на други сектори

Президентът на Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България /КНСБ/ Пламен Димитров посочи, че хората към този момент не устоят, а на митингите през миналата седмица е имало представители на разнообразни групи. За „ БНР “ той съобщи, че народни представители от основни парламентарни групи са подкрепили две трети от настояванията им – малко повече от 220 милиона лв. за заплати, като при започване на идната седмица предстоели диалози с специалистите им.

Средства могат да се вземат от финансовите разноски, които съгласно него са повишени. И изясни:

„ 8,2 милиарда лв. финансови разноски са планувани в бюджет, който се приема на 1 август. Към 1 април финансовата стратегия е изпълнена на 1,8 милиарда лв.. Кой естествен човек може да намерения, че в идващите пет месеца могат да бъдат изхарчени към 6,5 милиарда лв.? Или ще бъдат изхарчени урбулешката, или няма да бъдат изхарчени. Затова считаме, че 500 млн. лв. от тях могат да останат. Този буфер е доста явен. Вторият буфер е издръжката на системите, където има едни 200 млн. лв. “.

Синдикатите не желаят нищо непостижимо на фона на 74 милиарда лв. в Бюджет 2023 година, счита Димитров. По думите му заплатите догонвали, а инфлацията е била генерирана от външни фактори и от някои облаги, включително и в България, от браншове, които непремерено бяха или дофинансирани и подпомагани несъразмерно, или са имали геополитически благоприятни условия да осъществят свръхпечалби. Това дава подтик на инфлационните процеси в допълнение, счита Димитров.

Същевременно финансовият министър Асен Василев повтори пред „ БНР “, че е допустимо е да бъдат увеличени заплатите както желаят синдикатите с новия Бюджет 2023, само че в случай че се понижат разноските на други браншове. Той добави, че не предлага следващото покачване на заплатите в Министерство на вътрешните работи без там да бъдат направени промени. Василев добави, че е право на депутатите да решат, че някой бранш им е по-голям от различен.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР