Президентът на КНСБ Пламен Димитров се съгласи, че в Бюджет

...
Президентът на КНСБ Пламен Димитров се съгласи, че в Бюджет
Коментари Харесай

КНСБ иска още пари за медици и преподаватели

Президентът на КНСБ Пламен Димитров се съгласи, че в Бюджет 2020 се отделят повече средства за заплати и обществени заплащания, а шефката на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова оцени, че тази година настояванията на синдиката са " много по-скромни ". Тези систематизирания двамата направиха след среща на КНСБ и ГЕРБ в Народното събрание.

Все отново от КНСБ желаеха повече пари за медицинските експерти, младите академични преподаватели и заплатите в системите на обществените услуги.

Менда Стоянова пък добави, че на срещата са били разисквани и някои по-фундаментални въпроси във връзка с промени със системата за песнионно обезпечаване.

" Трябва да се правят избрани промени в системата на пенсионното обезпечаване, тъй че да се сътвори законова опция получаващите ниски приходи, минимални пенсии, през общественото подкрепяне да доближат виталния най-малко през съответните помощи - енергийни, водни или други, само че без това да въздейства и изкривява системата на пенсионното обезпечаване. Трябва да се сътвори работна група, в която да вземат участие и сътрудниците, и представителите на изпълнителната власт и в действителност за идната година един координиран пакет да откри своето място в бюджета за 2021 година ", посочи шефката на бюджетната комисия.

Тя съобщи и че ще се проучва кои от настояванията на синдикатите могат да влязат в бюджета сред двете четения. 

" В бюджета за следващата година се отделят близо 1 милиарда лв. повече за заплати и 1,2 милиарда лв. за обществени и здравни заплащания. Макар да не са в размера, който искахме, въпреки всичко са повече от тазгодишния бюджет “, разяснява и Пламен Димитров.

Той посочи, че сред първо и второ четене от КНСБ ще упорстват за още 7 млн. лв. за здравните експерти в учебните заведения и детските градини, с цел да може и тяхната стартова заплата да бъде 900 лв. от 1 януари. Те ще желаят и заплатите на младите асистенти и преподаватели в университетите да се изравнят с тези на младите учители. 

Синдикатите упорстват и за нарастване на заплатите в системите за обществени услуги, където работят пенсионери и няма младежи поради ниски заплати. Искането е за 20% нарастване, 22 млн. лв. в допълнение. 

Пламен Димитров уточни и че към този момент има единодушието на финансовия министър за увеличение на квотата на ваучерите за храна от в началото препоръчаните в бюджета 320 млн. лв. до 350 млн. лв..
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР