Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин

...
Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин
Коментари Харесай

Пекин откри новото си гигантско летище преди годишнината на комунистическия режим

Президентът на Китай Си Цзинпин откри новото летище на Пекин - ултрамодерна инфраструктура във формата на морска звезда, съобщи Франс прес. Това се случва единствено няколко дни преди честванията на 70-та годишнина на комунистическия режим.

Международното летище в Дасин, ситуирано на 46 километра южно от центъра на столицата, ще действа с цялостен потенциал през 2025 година със 72 милиона пасажери годишно. Това ще бъде международен връх за един терминал, съгласно основателите му.

Точно преди националния празник на 1 октомври, откриването на новото летище се вписва в правата линия на " китайската фантазия ", която Си Цзинпин предлага на сънародниците си.

Новото летище ще понижи пътникопотока на настоящето интернационално летище на Пекин - столица, чиито три терминала са ситуирани североизточно от разпръснатата във всички направления метрополия.

Тази инфраструктура, нареждаща се на второ място в международната ранглиста след летището в Атланта в Съединени американски щати, към този момент съвсем е запълнила потенциала си с малко над 100 милиона пасажери годишно.

С повишението на виталното ниво и апетита на китайците за пътувания въздушният превоз в азиатската страна е в подем. Според Международната асоциация за въздушен превоз (IATA) в средата на 2020 година Китай ще надмине Съединени американски щати и ще стане водещият въздушен пазар в света, осведоми Българска телеграфна агенция.

При тези условия се чака столицата да одобри 170 милиона пасажери през 2025 година. Те ще бъдат разпределени сред двете летища.

С повърхност от 700 000 квадратни метра новата конструкция претендира да е най-големият летищен терминал в света. Тя е проектирана от архитектката от британско-иракски генезис Заха Хадид, която умря през 2016 година, и инженерното поделение на Парижките летища.

То е покрито с едносъставен покрив с повърхност, равняваща се на 25 футболни стадиони.

За разлика от класическите терминали, новата постройка е конструирана напълно на височина с две равнища за заминаващите и още две за идващите. Точно под терминала е ситуирана гара за метро и високоскоростни влакове.

С експресна линия ще може да се стигне до центъра на града за към 20 минути, само че съществува риск връзката със настоящето летище, което е на 67 километра, да е по-сложна.

Проектът е коствал 120 милиарда юана (15 милиарда евро) или 400 милиарда юана, в случай че броим железопътните и пътни връзки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР