Президентът на Китай Си Цзинпин даде знак за намерението си

...
Президентът на Китай Си Цзинпин даде знак за намерението си
Коментари Харесай

Си Цзинпин насочва Китай към конфронтация със Запада

Президентът на Китай Си Цзинпин даде знак за желанието си да насочи външната политика на най-многолюдната страна в света и възходяща военна суперсила надалеч от помиряването със Запада, като предизвести за " съществени интернационалните събития ", невиждани през последните 100 години.

В съвсем двучасова тирада, откриваща 20-ия народен конгрес на Китайската комунистическа партия в Пекин в неделя, Си посочи триумфа на своята администрация в противодействието на задграничната интервенция и отбраната на " достолепието " и " главните ползи " на Китай. Си също насочи едва завоалирани рецензии към Съединени американски щати и техните съдружници, като се похвали, че Китай под негово управление е заел " ясна позиция " против хегемонизма и е стоял непоколебимо пред лицето на " издевателството ".
Реклама
Най-могъщият водач на Китай след Мао Цзедун повтори уговорката си да поеме контрола над Тайван, евентуално с военна мощ. Но той също предизвести управлението на партията да " бъдат подготвени да устоят на мощни ветрове, бурни води и даже рискови стихии ".

Председателят на Китайската комунистическа партия също по този начин съобщи, че водената от него страна е взела ясна позиция против тези дейности, и предизвести останалата част от висшия уред на партията, че те би трябвало да са " подготвени да устоите на мощни ветрове, бурни води и даже рискови стихии ".

Друга тематика, която беше наранена по време на откриващата тирада на президента, беше военната, като той акцентира сериозното развиване на локалните въоръжени сили. Според Си армията е една от основните аргументи възобновяване на страната към този момент да е " необратимо ".

Експерти обаче виждат известна доза защитна позиция в думите на Си, като съгласно Джон Делури китайският водач се нарежда в ролята на избавител на нацията. " Имаше отбранителна позиция в посланието на Си, настоявайки, че " сигурността " е преди всичко и че единствено партията може да резервира нацията и хората в сигурност... със себе си отпред ", сподели Делури, който е специалист по китайската политика в университета " Йонсей " в Сеул. Отдалечаването от Запада се забързва Позицията, че Китай към този момент е подготвен да постанова мнението си над съвсем всички страни, също става все по-широкоразпространена. " Докато някогашният висш водач Дън Сяопин проповядваше самообладание, Си е проучване на нетърпението ", написа в свое есе Раян Хас, някогашен консултант в Белия дом по въпроси с Китай и Тайван. " Лидерите на Китай, наподобява, желаят да предупредят света, че са подготвени да се изправят против всяка страна, която се осмели да застане на пътя им към " национално възобновяване ", прибавя той в материала, представен от Financial Times.
Реклама
Вместо да се опитат да се оправят с проблемите в връзките си със Запада, анализаторите споделиха, че дипломатите на Си и китайските компании евентуално ще бъдат ориентирани да разширят въздействието си върху държавни управления, считани за по-малко свързани със Съединени американски щати и Европа. Това обаче може да се окаже доста по-трудна задача поради позицията на Китай по отношение на войната в Украйна.

Си е един от дребното международни водачи, които поддържат тезата на съветския президент Владимир Путин, че ескалацията на НАТО е довела до войната в Украйна. Между Си и Путин също по този начин има голямо съгласие, като в границите на първите два мандата на китайския президент двамата са се срещнали общо 39 пъти. През тази година двете страни оповестиха, че подписват " партньорство, което няма предели ".
Свързани публикации Банери против Си преди основния конгрес за китайския водач 16 октомври 2022, 10:45 Китай има потребност от нов модел на напредък 14 октомври 2022, 06:46 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Тодор Шишков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР