Президентът на Китай Си Дзинпин възхвали свободната търговия и разкритикува

...
Президентът на Китай Си Дзинпин възхвали свободната търговия и разкритикува
Коментари Харесай

Си Дзинпин призова за свободна световна търговия след хаоса в края на Г-7

Президентът на Китай Си Дзинпин възхвали свободната търговия и разкритикува " егоистичните, късогледите " политики в края на срещата на върха на Шанхайнската организация за съдействие (ШОС), оповестява АП.

Осведомителната организация разяснява, че краят на срещата на районната организация е в ослепителен контрастност със завършека на Г-7 в Квебек , където водачите на най-развитите страни в света се разделиха с огромни различия в региона на търговията.

 ШОС се ангажира да ускори битката с тероризма, екстремизма, корупцията и наркотрафика
ШОС се ангажира да ускори битката с тероризма, екстремизма, корупцията и наркотрафика

Срещата на върха на Шанхайнската организация за съдействие се организира

" Трябва да отхвърлим егоистичните, късогледите, тесногръдите и изолирани политики. Трябва да поддържаме разпоредбите на Световната комерсиална организация, да подкрепим многостранната комерсиална система и да отворим международната стопанска система ", прикани Дзинпин.

 Индия и Пакистан с първи взаимни военни учения с помощта на ШОС
Индия и Пакистан с първи взаимни военни учения с помощта на ШОС

Те са в границите на Шанхайската организация за съдействие

Макар че в изявлението си той не загатна президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп, Пекин се пробва да се показва като бранител на свободната търговия в отговор на поддръжката на американския водач за надзор над вноса. Китай желае свободни пазари, макар че страната е със статут на най-затворената огромна стопанска система в света.

Си също приветства новите членки в Шанхайнската организация за съдействие, определяйки наличието на премиера на Индия и президента на Пакистан като огромен исторически миг . Двете страни се причислиха към блока като пълноправни членки през 2017 година

Докато водачите на страните членки на ШОС демонстрираха единение, разриват сред водещите индустриализирани страни в света от Г-7 се задълбочи , откакто Съединени американски щати и останалите шест страни (Франция, Англия, Германия, Италия, Япония и Канада) ескалираха зародилото през последните месеци комерсиално напрежение.

След като в края на Г-7 в събота канадският министър председател Джъстин Трюдо разкритикува комерсиалните политики на Съединени американски щати на конференция, Доналд Тръмп на път за Сингапур за историческата среща с водача на КНДР Ким Чен-ун атакува Трюдо с поредност от известия в " Туитър " . Той назова канадския водач " непочтен и слабак " и отдръпна подписа на Съединени американски щати под заключителното официално съобщение от годишната среща на върха на Г-7.

Според специалисти Шанхайнската организация за съдействие оспорва открития от Запада международен ред. Основана през 2001 година, районната организация е инструмент за разрешаване на гранични разногласия , битка с тероризма и опълчване на американско въздействие в Централна Азия след нашествието в Афганистан.

Срещата се организира, откакто Русия и Китай ускориха връзките си в отговор на тактиката за национална сигурност на Съединени американски щати , която дефинира двете страни като съществени противници на Вашингтон.

" Трябва да отхвърлим манталитета от Студената война и борбата сред блокове ", прикани Си Дзинпин и добави, че страните би трябвало да се опълчват на практики, които са блян към безспорна сигурност за сметка сигурността на други страни.

Китайският вестник Global Times разяснява, че за разлика от западни организации като НАТО и Г-7, които се пробват да консолидират световния стопански ред в интерес на западния свят, Шанхайнската организация за съдействие не е инструмент за геополитически игри , за блян към надмощие или влизане в интернационален конфликт.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР