Президентът на Китай Си Дзинпин даде началото на четиридневно заседание,

...
Президентът на Китай Си Дзинпин даде началото на четиридневно заседание,
Коментари Харесай

Новата петилетка на Китай може да превърне страната в най-голямата икономика още следващото десетилетие

Президентът на Китай Си Дзинпин даде началото на четиридневно съвещание, на което ще бъде създаден проектът за стопанската система на страната през идните пет години и ще бъдат избрани задачите за развиване до 2035 година. Това се случва единствено няколко дни преди президентските избори в Съединени американски щати, които по един или различен метод ще излъчат държавен глава, противопоставящ се на възхода на Китай, написа Блумбърг.

Очаква се 14-ят петгодишен проект за обществено и икономическо развиване на страната да бъде ориентиран към икономическа самодостатъчност, софтуерни нововъведения и по-чиста околна среда.

Ако китайската стопанска система, която към този момент се възвръща бързо от шока от пандемията, успее да задържи траекторията си на напредък от последните години, тя може да задмине американската стопанска система в границите на идващото десетилетие. Същевременно с това капацитетът за още по-дълбок раздор сред Вашингтон и Пекин принуждава Си да форсира проектите си за създаване на защитна стена към Китай, която да защищити страната от разтърсванията на международната стопанска система.

„ Това отразява реалистичната оценка на Пекин на сегашния световен климат. Самодостатъчността опира до построяването на избрани вътрешни потенциали посредством вложения в научноизследователската и развойната активност и нововъведения – нужна защитна мярка против външната неустановеност “, разяснява Фред Ху, създател на основания в пекин Primavera Capital Ltd.

„ Това обаче не значи, че Китай ще се откаже от дългогодишната си политика на „ отворени порти “ и ще се концентрира единствено върху вътрешния пазар “, прибавя Ху, който преди е работил в Международния валутен фонд и Goldman Sachs.

Си и други висшестоящи представители на китайската комунистическа партия упорстват, че страната ще се отвори още повече за задграничен капитал и конкуренция. В тирада в Жънджън този месец Си съобщи, че желае „ нова отворена икономическа система “.

„ Фокусът върху насърчаването на вътрешното ползване няма да бъде сигнал, че Китай затваря вратите си за света. Ние чакаме новият проект да окуражи двупосочната търговия и да промотира търговията на услуги “, споделя икономистът на Блумбърг Чан Шу.

За сметка на това миналата тактика „ Произведено в Китай 2025 “ загуби пара, откакто администрацията на Доналд Тръмп наложи редица наказания на водещи китайски компании и сътвори терзания в Европа по отношение на потреблението на съоръжение на телекомуникационния колос Huawei.

В редица столици, от Вашингтон до Канбера, се чуват апели за ограничение на достъпа на Китай до стратегически технологии. Агресивната политика на Тръмп против Китай се радва на поддръжка както измежду републиканците, по този начин и измежду демократите, като китайските публични лица се притесняват, че Джо Байдън би могъл да бъде още по-ефективен в обединяването на съдружниците на Съединени американски щати против Пекин.

„ По тази причина ние чакаме новият проект да не бъде толкоз съответен, колкото предходния, защото проектът „ Произведено в Китай 2025 “ донесе доста проблеми на Пекин и способства за усилването на опозицията в Съединени американски щати “, разяснява Чен Шиву, шеф на Asia Global Institute към Хонконгският университет. „ Очаквам фокусът да бъде върху по-общи насоки и да няма доста конкретика “, прибавя той.

Представителите на Китай от много време споделят, че това, което е положително за страната, е положително и за света. Тези дни представителят на китайското външно министерство Жао Лидзян цитира пред публицисти отчет, че една трета от облагите на немският автомобилостроител Mercedes Benz AG за последното тримесечие са пристигнали от Китай и че боксофисът в страната е генерирал доходи в размер на близо 2 милиарда $ от началото на годината, задминавайки за първи път Съединени американски щати, откакто пандемията от COVID-19 докара до дълготрайно затваряне на редица киносалони в Америка.

Според Жао това е доказателство, че големият пазар на Китай ще генерира „ резистентен подтик на китайския и международния стопански напредък “.

Неговите думи намират удостоверение и в прогнозите на Международният валутен фонд. Изчисленията на Блумбърг въз основа на последния отчет на МВФ демонстрират, че Китай ще бъде най-големият мотор на стопански напредък в света през идните години.

Освен това, Китай е единствената водеща стопанска система, която се чака да регистрира растеж през тази година.

Въпреки това броят на страните, които гледат на китайските софтуерни компании като на заплаха за националната сигурност, пораства. Световните компании също по този начин преразглеждат зависимостта на веригите си за доставки от Китай на фона на обвиняванията за насилствен труд на малцинството на уйгури от китайската провинция Синцзян и китайските политики за Хонконг.

Тази интернационална съпротива обаче кара Китай да потърси напредък от вътрешния си пазар. До момента американските мита и наказания не са довели до основна смяна в държанието на Пекин. Страната поддържа лист с задгранични компании, опериращи на нейна територия, които при потребност могат да бъдат глобени в ответен удар против други страни, като неотдавна Пекин предприе ограничения против австралийския експорт.

По-координираните старания на Вашингтон обаче могат да обединят Съединени американски щати, Европа, Япония и другите американски съдружници в общ фронт против Китай, който да тласне страната към изолираност.

Цели за напредък

През последните години петгодишните проекти, завещание от плановата стопанска система на Китай, са фокусирани върху индустриалното реструктуриране и поддържането на междинни до високи равнища на напредък. Държавните медии в страната оповестяват, че Китай евентуално ще намали задачата си за напредък на брутния вътрешен артикул за петилетката като част от пренасочването на стопанската система към първокачествен напредък. Макар че решенията ще бъдат оповестени след четиридневното заседание, целият проект ще бъде оповестен едвам на годишната парламентарна сесия през март.

„ Засилването на вътрешния пазар, само че и запазването на изгодите от глобализацията, или т. нар „ двойна циркулация “ е главната цел на китайските представители. Тя ще бъде сложна за реализация на фона на нападателната изразителност против Китай, която няма да спре скоро “, споделя Уанг Тао от UBS Group AG в Хонконг.

 „ Китай е изправен пред по-предизвикателна външна среда за развиване. Занапред Китай ще би трябвало да бъде по-амбициозен във връзка с вътрешната си промяна и отварянето на стопанската система “, прибавя тя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР