Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков днес обяви извънредно положение в

...
Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков днес обяви извънредно положение в
Коментари Харесай

Извънредно положение в Киргизстан, президентът е готов да подаде оставка |

Президентът на Киргизстан Сооронбай Жеенбеков през днешния ден разгласи изключително състояние в столицата Бишкек поради всеобщите митинги след парламентарните избори в страната. Малко преди този момент той съобщи, че е подготвен да подаде оставка незабавно щом бъде назначен законен нов кабинет и законността в страната бъде възобновена, съобщи Ройтерс.

Той щял да се отдръпна незабавно, откакто бъде планувана дата за нови избори и се извършели промени в държавното управление.

Извънредното състояние в страната беше оповестено, с цел да спре всеобщите демонстрации в столицата. Войските са ситуирани по улиците на града. Въведен е и вечерен час, който влиза в действие още довечера в 20:00 часа и ще бъде в действие до 08:00 на 21 октомври, предава Ройтерс. Не е ясно какъв брой военни ще патрулират по улиците. Съобщава се единствено, че ще бъдат построени КПП-та, чиято цел била да предотвратят възможни въоръжени конфликти.

По-рано през днешния ден Жеенбеков подписа и декрет за освобождението на Кубатбек Боронов като министър председател. Той подаде оставка под натиска на всеобщите митинги в страната. Президентът е освободил от служба още и ръководителя на Държавния комитет за национална сигурност на Киргизстан - Орозбек Опумбаев.

Киргизстан изпадна в политическа рецесия след парламентарните избори, извършени в края на предходната седмица. Според протестиращите и опозицията вотът е бил подправен, защото от 16 партии, участващи в изборите, в Народното събрание влизат 4, а три от тях са свързани с президента Сооронбай Жеенбеков. Появиха се и изказвания, че групи, близки до президента, са заплашвали гласоподавателите и са купували гласове. В резултат на тези подозрения избухнаха всеобщи митинги, а част от стачкуващите превзеха постройката на Народното събрание. При конфликти с полицията пък са ранени минимум 1200 души, написа Би Би Си. От тях 200 са в болница.

В резултат на всеобщите демонстрации ЦИК в Киргизстан анулира изборите. На идващия ден министър председателят подаде оставка. Президентът Жеенбеков упрекна протестиращите, че се пробват да узурпират на властта, само че все пак през днешния ден подписа указа за освобождението от служба на премиера. Днес стана ясно още, че ЦИК в страната ще насрочи нова дата за парламентарни избори до 6 ноември. Новите избори са наложителни, защото през вчерашния ден опозиционните партии в страната не съумяха да образуват ново държавно управление - главните различия бяха към избора на министър председател, предава Асошиейтед прес.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР