Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди провокативните сондажи от

...
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще обсъди провокативните сондажи от
Коментари Харесай

Кипър се обръща към ЕС заради турските сондажи в икономическата си зона

Президентът на Кипър Никос Анастасиадис ще разиска „ провокативните сондажи " от страна на Турция в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ) на неофициалния Европейски съвет в Сибиу, Румъния, идващия четвъртък, 9 май, съобщи БГНЕС.
След като Турция издаде позволение за сондажи край Пафос до 3-ти декември, сондажният транспортен съд „ Фатих “, придружаван от три помощни кораба, се разположи на 83 морски благи от турското крайбрежие, в границите на изключителната икономическа зона и и шелфа на Кипър.
Кипърското държавно управление продължава да дава приоритет на решаването на казуса в границите на Европейския съюз. За тази цел Кипър към този момент беше подготвил почвата: Европейски Съюз реагира бързо в събота като излезе с позиция в отбрана на Кипър, която обаче беше отхвърлена от Турция.
Египет, Гърция и Русия също реагираха на последните събития по разнообразни способи.
Никозия поддържа и отворени канали с петте непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и прилежащите страни. Външният министър Никос Христодулис ще отпътува в Париж за диалози.
Дипломатическите източници показаха задоволството на Никозия от неотдавнашното разискване в Съвета за сигурност, където позициите на Кипър откриха отзив, а страните-членки показаха угриженост по отношение на вероятните негативни последствия от дейностите на Турция върху напъните за обновяване на договарянията за разделения остров.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР