Президентът на Кения Уилям Руто одобри противоречиво законодателство, което ще

...
Президентът на Кения Уилям Руто одобри противоречиво законодателство, което ще
Коментари Харесай

Кенийско здравеопазване: Президентът Уилям Руто подписва противоречиви законопроекти за UHC

Президентът на Кения Уилям Руто утвърди спорно законодателство, което ще докара до най-голямото разклащане на здравния бранш от повече от 20 години години.

Неговият проект се върти към насърчаването на универсално опазване на здравето и изисква всички служащи да внасят 2,75% от заплатите си в нов здравен фонд.

Правителството споделя, че ще направи опазването на здравето по-достъпно и налично за по-бедните кенийци.

Но то се оказа непопулярно измежду доста кенийци, които го възприемат като нов налог.

Те споделят, че това е последната от поредност от ограничения, въведени от господин Руто, влошаващи рецесията с разноските за живот, макар обстоятелството, че завоюва изборите предходната година с заричане да облекчи финансовите усложнения на фамилиите.

Някои също се опасяват, че новият здравен фонд ще бъде обзет от корупция, сходно на съществуващия, което значи, че постоянно нямат достъп до здравните услуги, на които имат право.

Но Народното събрание поддържа господин Руто, приемайки законопроекта за общественото здравно обезпечаване, дружно с три други закона за опазването на здравето, във вторник.

В момента кенийците заплащат сред 150 кенийски шилинга ($1; £0,80) и 1700 шилинга месечно на Национална здравноосигурителна каса (НЗОК).

< p class= " ssrcss-1q0x1qg-Paragraph e1jhz7w10 " > Той ще бъде сменен с нов фонд, като минималната вноска ще бъде удвоена и множеството наети служащи ще внасят по-голям дял от заплатата си.

Africa Live: Актуализации от към континентътКак възприятието за изменничество подхранва митингите в Кения

Министърът на опазването на здравето на Кения Сюзън Накхумича сподели, че новият проект е по-добър, защото „ ще разреши на кенийци от всички сфери на живота да дадат своя принос съгласно към техните приходи ".

Тя сподели, че хората с по-ниски приходи сега заплащат по-висок % от приходите си от по-добре заможните.

Работодателите, от които се изисква да изравняват вноските на чиновниците си, се опълчиха на приспадането от 2,75% като прекомерно високо.

Те споделят, че ще навреди на бизнеса и утежни рецесията с разноските за живот, която подхрани вълна от митинги в Кения по-рано тази година.

През юни господин Руто подписа Закона за финансите, различен неизвестен законодателен акт, който вкара налог върху жилищата от 1,5%, плащан както от работодателите, по този начин и от чиновниците, с цел да помогне на държавното управление за обезпечаване на налични жилища във време, когато цените са толкоз високи, че доста градски кенийци не могат да си разрешат да купуват жилища.

Някои здравни организации и организации на гражданското общество също се оповестиха срещу здравния проект, казвайки, че приспадането от 2,75% е доста, като се има поради неотдавнашното повишаване на цените на горивата и разноските за живот.

" Тази ставка лишава доста повече от бедстващи жители на заплата, чиито приходи поддържат огромни семейства от фамилии и услуги “, съобщи Консорциумът за здравни услуги, основани на религия в Кения през септември.

Кенийците ще би трябвало да се записват в предлага Национален социално-здравноосигурителен фонд за достъп до публични здравни услуги и тези, които не съумеят да се запишат, ще бъдат отказани услуги.

Правителството ще помогне на кенийците, които не могат да дадат вноски във фонда посредством коте от 26 милиарда шилинга.

Новият фонд ще размени сегашната НЗОК, която загуби милиарди средства, предоставени от данъкоплатците заради корупция, отказвайки доста плащащи кенийци достъп до опазване на здравето.

Някои кенийци се опасяват, че новият фонд ще има повече пари и ще има повече корупция, до момента в който страната към момента ще им отхвърля здравни грижи.

Критиците също се притесняват, че новият орган за обществено опазване на здравето ще изразходва множеството от събраните средства за административни разноски като сегашната НЗОК, оставяйки малко запаси за директни разноски за опазване на здравето,

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР