Президентът на Казахстан поиска тази вечер помощ от съюзниците в

...
Президентът на Казахстан поиска тази вечер помощ от съюзниците в
Коментари Харесай

Казахстан поиска помощ от Русия и съюзниците ѝ срещу "терористична агресия"

Президентът на Казахстан изиска довечера помощ от съдружниците в отбранителния съюз към Русия за потушаване на безредиците в страната. Според него става дума за терористична опасност, подкопаваща цялостта на страната и нахлуване против жителите ѝ, което му давало съображение да се обърне към страните членки на Организацията на Договора за групова сигурност.

Останалите страни са Русия, Беларус, Киргизстан, Таджикистан и Армения. Засега Москв публично твърди, че събитията са вътрешен проблем на управляващите в Нур-Султан и те могат да се оправят сами с него, стига да не се месят външни сили.

Терористични банди, ечастващи в митингите, са минали сериозна подготовка в чужбина и нападението им в същността си следва да се преглежда като интернационална нападени е и акт на експанзия, сподели още Касим-Жомарт Токаев. Терористи към този момент превзеха огромни обекти, в това число самолети, продължи той в телевизионно изказване. " Във връзка с това, базирайки се на Договора за групова сигурност, днессе обърнах към държавните глави от организацията да окажат помощ на Казахстан в превъзмогване на тази терористична опасност. "

Извънредното състояние, въведено в някогашната столица Алмати и западната част на Казахстан, към този момент обгръща цялата страна, оповестиха управляващите преди този момент. С него се вкарва възбрана за стачки, обществени събирания, ограничение на придвижването, комендантски час и непоколебим режим за оръжие, лекарства, алкохол и засилени права на полицията да стопира и претърсва.

Заради най-масовите митинги от независимостта на страната преди 30 години е блокиран интернет, а по този начин са спрени и онлайн и картовите заплащания. Протестиращи превзеха най-голямото (Алмати) и третото по величина (Актау) летища в страната и самолетни компании анулират полети към Казахстан.

След телевизионно послание на президента Касим-Жомарт Токаев с обещания за най-твърди ограничения пред банкоматите се извиха опашки за изтегляне на пари в брой, само че и там още сутринта имаше недоволства, че банковите карти не се обработват.

Според изданието Zakon.kz в хранителни магазини в Алмати са почнали да одобряват единствено заплащания в брой, някои компании за доставки на артикули са прекратили работа, не може и да се извика такси. Сутринта финансовият регулатор и националната банка упорстваха, че финансовите институции работят обикновено, а в случай че има спирания, те са поради интернет връзката. Следобед към този момент бе изцяло спрян интерент, а с него - и уеб страниците на медии и институции, само че по пъвоначална информация към 19 часа е запомнало възобновяване му.

В Алмати, някогашната столица на Казахстан, бе завзето и най-голямото летище, като пасажери и личен състав са били евакуирани, а защитата се е отдръпнала. Самолети не изхвърчат и не кацат там, като един вътрешен полет от столицата Нур-Султан не е изхвърчал, различен е обърнал и се е върнал, а трети се е насочил към друго летище.

Международни полети за през днешния ден и на следващия ден за Алмати започнаха да анулират " Аерофлот ", Qatar Airways, кувейтската Jazeera Airways.
Подробности очаквайте по-късно на.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР