Президентът на Казахстан подписа в събота закон, който ограничава президентските

...
Президентът на Казахстан подписа в събота закон, който ограничава президентските
Коментари Харесай

Казахстан ограничи президентския мандат и преименува столицата

Президентът на Казахстан подписа в събота закон, който лимитира президентските мандати и връща остарялото име на столицата на централноазиатската страна. Това е последната стъпка на разкъсване с наследството на предшественика му.

Президентът Касим-Жомарт Токаев подписа законопроект, ограничителен президентските мандати до един 7-годишен мандат, ден откакто Народното събрание утвърди мярката. Законопроектът също по този начин връща името на столицата на Астана. Името беше променено на Нур-султан през март 2019 година в чест на отиващия си президент Нурсултан Назарбаев. Промяната влиза в действие неотложно, съгласно декрет на уеб страницата на президента.

Токаев пое ръководството от Назарбаев през 2019 година и последователно се дистанцира от индивида, който управляваше богатата на нефт нация с желязна ръка в продължение на три десетилетия. Токаев стартира промени и прикани за " изцяло нови стандарти за политическа система с почтени и открити правила на играта ". През януари в страната избухнаха протести, вследствие на които починаха над 200 души. Токаев прикани за предварителни президентски избори тази есен - макар че към момента няма доказана дата.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР