Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова държавните чиновници да носят

...
Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев призова държавните чиновници да носят
Коментари Харесай

Назърбаев ще преоблече чиновниците

Президентът на Казахстан Нурсултан Назърбаев прикани държавните служители да носят "дрехи родно произвеждане ". По думите му, на леката индустрия в републиката не се отделя задоволително внимание, а множеството й поданици купуват неща, направени в чужбина. Казахстанският водач незабавно направи ангажимента, че пропагандирането на новия почин е за "обикновения народ ". Според него хората с по-висок обществен статус няма по какъв начин да бъдат превъзпитани: "Е, има и такива, които се водят по модата, на тях им дай "шанел-манел " и по този начин нататък. "

На разширено съвещание на държавното управление в края на януари президентът попита вицепремиера Ерболат Досаев за какво казахстанските производители не получават задоволително поддръжка. В отговор Досаев удостовери, че вносът на облекла в страната доминира, само че означи, че програмата на кабинета планува нужното равнище на произвеждане на артикули за популацията. На собствен ред президентът посъветва всички присъстващи да стартират да купуват бизнес костюми, създадени в Казахстан. И побърза да увери подчинените си, че в това "няма нищо неприятно ".

Още през 2015 година дизайнери от Астана - със лично произвеждане в Казахстан, обявиха, че са показали на президента на републиката свои артикули. След време и след диалози с политици Назърбаев стартира да носи техните костюми. Експертите обаче означават, че множеството млади дизайнери не са в положение да основат свои предприятия, тъй че за всеобщ шопинг на казахстанците в локални бутици към този момент не може да става и дума. А и на фона на всеобщите магазини, които оферират облекла, създадени в Китай и околните страни - със подозрително качество и на ниски цени, възможностите на младите и надарени производители не са доста. Дори в случай че казахстанските марки създават облеклата си зад граница, това не значи, че цените на продукцията им ще падне внезапно - във всяка страна истинските и концептуални дрехи мъчно може да се конкурират с известността на наличните облекла. Въпреки това стилната промишленост в Казахстан се развива значително с помощта на търговците, които внасят дрехи от малко известни европейски фешън къщи за огромни бутици на Астана, а локалните дизайнери се стремят да научат нещо от задграничните си сътрудници.

Все отново съветвайки упорито служителите да се придържат към локалното произвеждане, президентът на Казахстан следва международната наклонност. Много политически водачи избират стоките, направени в личните им страни. Еманюел Макрон да вземем за пример избира единствено облекла на френски дизайнери, а тоалетите на брачната половинка му Бриджит постоянно включват един или два детайла от Louis Vuitton.

Членовете на английската кралска фамилия също се обличат най-много "по английски ". Кеймбриджката херцогиня Катрин избира тоалетите си от Alexander McQueen, а херцогинята на Съсекс Меган съумява да съблюдава негласното предписание с помощта на обстоятелството, че англичанката Клеър Уейт Келър стана креативен шеф на обичаната й френска фешън къща Givenchy.

За това пък Мелания Тръмп постоянно предизвика медиите с откровеното се отвращение да носи облекла на американски дизайнери. Подобно на предшествениците си Доналд Тръм също избира костюмите на италианския бранд Brioni.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР