Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев напуска поста на държавен глава.Това

...
Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев напуска поста на държавен глава.Това
Коментари Харесай

Президентът на Казахстан подаде оставка

Президентът на Казахстан Нурсултан Назарбаев напуща поста на държавен глава.

Това съобщи той в телевизионна тирада, както оповестява локалното издание bnews.kz.

„ Обръщам се към народа във значими исторически моменти. Днес е подобен ден, само че значимостта на днешното послание е друга. Като президент на Казахстанвзех решение да приключа личните си пълномощия. Разбира се, това не е елементарно решение. Тази година се навършват 30 години, откогато заемам най-високата служба в нашата страна “, сподели Назарбаев.

Лично той разгласи, че ръководителят на Сената Касим Жомарт Токаев ще заеме поста като държавен глава. Назарбаев означи, че ще остане отпред на Съвета за сигурност на Казахстан, както и ще резервира поста си в партията „ Нур Отан “ и ще остане член на Конституционния съвет, заяви Ведомости. По-късно на интернет страницата на президента на Казахстан беше оповестен указът за отдръпването му.

Нурсултан Назарбаев е роден на 6 юли 1940 година До подаването на оставката си, той управлява страната най-дълго в постсъветското пространство. През юни 1989 година Назарбаев е определен за първи секретар на Централния комитет на комунистическата партия на Казахстан и в действителност от този миг оглавява републиката. През април 1990 година Върховният съвет на Казахската ССР одобри закон за учреждаване на поста президент на Казахстан и избра Назарбаев за началник на републиката. А през 1991 година той получи 98,7% от гласовете на първите президентски избори. Той е преизбиран пет пъти.

Назарбаев е един от основателите за основаване на Митнически съюз с присъединяване на Русия, Казахстан и Беларус. Съюзът започва през 2010 година, а през 2015 година се трансформира в Евразийския стопански съюз, към който се причислиха Армения и Киргизстан.

През 2010 година Народното събрание на Казахстан одобри парламентарен закон, който дава на Назарбаев статут на народен водач. Президентът не подписа документа и не го върна в Народното събрание за второ разискване. През февруари тази година той изиска от Конституционния съвет да обясни наредбата на главния закон на страната за преустановяване на президентските пълномощия. На идващия ден той сподели, че предварителни президентски избори не се възнамеряват. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР