Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа днес указа за пренаименуване

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа днес указа за пренаименуване
Коментари Харесай

Столицата на Казахстан с ново име

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев подписа през днешния ден указа за пренаименуване на столицата Астана в Нур-Султан, съобщи президентската пресслужба, представена от ТАСС. Уточнява се, че указът влиза в действие от деня на първото му публично издание.

Токаев предложи по-рано тази седмица на взаимно съвещание на двете парламентарни камари името на столицата да бъде заменено в чест на първия президент на страната Нурсултан Назарбаев. Казахстанският парламент одобри ремонти в конституцията за пренаименуването на столицата. Депутатите в маслихата, локалния внушителен орган, на 20 март на изключителна сесия поддържа самодейността.

Назарбаев бе отпред на Казахстан над 30 години, първо като комунистически водач на страната в последните години на Съветския съюз, а по-късно като президент на самостоятелната страна, напомня Асошиейтед прес. През 1997 година той реалокира столицата от Алмати, трансформирайки провинциалния град, прочут със суровите си зими, в образец за модернистична архитектура. Сред забележителностите на новата столица е наблюдателна кула, където посетителите са приканвани да допрян отпечатък от дланта на Назарбаев.

След предлагането за смяната в Алмати и други градове се организираха дребни митинги, отбелязва Българска телеграфна агенция.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР