Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви предсрочни президентски избори тази

...
Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев обяви предсрочни президентски избори тази
Коментари Харесай

Касим-Жомарт Токаев обяви предсрочни избори за президент на Казахстан

Президентът на Казахстан Касим-Жомарт Токаев разгласи предварителни президентски избори тази есен, оповестиха локалните медии.

" За сполучливото осъществяване на фундаментални и всеобхватни промени по пътя към обективен Казахстан е нужен нов мандат на доверие от страна на народа. За мен ползите на страната са от първостепенно значение. Затова съм подготвен да съкратя мандата си и да отида на предварителни президентски избори ", съобщи Токаев.

Той също по този начин добави, че ще стартират да действат нови механизми за образуване на Народното събрание и маслихатите (регионалните парламенти) въз основа на партийни листи и едномандатни региони. Според президента това ще усили броя на политическите партии и ще ускори конкуренцията.

Токаев също по този начин предложи ограничение на президентския мандат до един седемгодишен мандат без право на преизбиране, заяви казахстанското издание " Власт ".

Освен това Токаев разгласи прошка за участниците в митингите през януари. " Нуждаем се от национално единение като от въздух. Както участниците в стачката, по този начин и силите за сигурност са наши жители. Те се надяват освен на обективен правосъден развой, само че и на това, че обществото ще е снизходително към тях ", сподели президентът.

Той означи, че амнистията няма да засегне уредниците на протестите, както и упрекнатите в държавна измяна и опит за насилствена промяна на властта.

В началото на януари всеобщите митинги в Казахстан поради повишението на цените на газа прераснаха в съществени конфликти. Протестиращите започнаха да желаят оставката на настоящето държавно управление. В резултат на митингите казахстанското държавно управление подаде оставка, президентът вкара изключително състояние в цялата страна, а по-късно оглави Съвета за сигурност, който преди този момент беше управляван от някогашния президент Нурсултан Назарбаев.

Казахстан също по този начин се обърна към сътрудниците си от Организацията на Договора за групова сигурност (ОДКС) с молба за помощ във връзка със обстановката и в страната мълниеносно бяха въведени миротворци (предимно руски).

Протестите бяха последвани от разбърквания на управителни постове в държавното управление и огромните компании в страната.
 
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР