Президентът на Израел Исак Херцог отбеляза 75 години от независимостта

...
Президентът на Израел Исак Херцог отбеляза 75 години от независимостта
Коментари Харесай

Херцог отбеляза 75 години от независимостта на Израел в сената на САЩ

Президентът на Израел Исак Херцог означи 75 години от независимостта на Израел в послание към Конгреса на Съединени американски щати, в което се отпразнува другарството на страната с Вашингтон, само че предизвести да не се насочат рецензии към държавното управление, стигащи до антисемитизъм, заяви " Си Ен Ен ".


Забележките на Херцог пристигнаха на фона на спор в Камарата на представителите по отношение на политиката на администрацията на израелския министър председател Бенямин Натаняху, която акцентира пукнатините в поддръжката на Демократическата партия за близкоизточния съдружник.


„ Не подценявам рецензиите измежду приятелите, в това число някои, изразени от уважавани членове на тази Камара. Уважавам рецензиите, изключително от другари, макар че човек не постоянно би трябвало да ги приема “, сподели той на взаимно съвещание на Камарата на представителите и Сената на Съединени американски щати, спечелвайки бурни овации.

„ Но рецензията към Израел не би трябвало да минава границата и да отхвърля правото на битие на страната Израел. Поставянето под въпрос правото на самоопределяне на еврейския народ не е законна дипломация, това е антисемитизъм. “

Херцог има значително церемониална роля и е надалеч по-умерен от Нетаняху, само че все пак партията на президента на Съединени американски щати Джо Байдън беше разтърсена от вътрешни битки към визитата.

Шепа демократи в Конгреса са отдавнашни критици на консервативното израелско държавно управление, обвинявайки го, че лишава палестинците от изборни права, и бойкотираха речта.

Девет демократи гласоподаваха срещу резолюция в поддръжка на Израел, импортирана на 18 юли от висшия републиканец Кевин Маккарти, единственият ръководител на Камарата на представителите на Съединени американски щати от 25 години, който приказва пред Народното събрание на страната, Кнесета, напомня БГНЕС.

Резолюцията беше замислена като укор на демократа Прамила Джаяпал, първият палестинско-американски представител на Съединени американски щати, който провокира гневна реакция от личната си партия през уикенда, като назова Израел „ расистка страна “.


Тя отдръпна изказването си под мощен напън от страна на сътрудници от Демократическата партия и се извини, като сподели, че не има вяра, че „ концепцията за Израел като нация е расистка “.

Херцог, който приказва за това, че е живял в Ню Йорк през 70-те години на предишния век, възхвали връзките на страната си с „ най-големия ни сътрудник и другар “, като показва признателност за „ уговорката на Съединени американски щати към сигурността на Израел “.

" Първите 75 години на Израел бяха вкоренени в антична фантазия. Нека да базираме идващите 75 години на вяра ", сподели той.

„ Нашата споделена вяра, че можем да излекуваме нашия разрушен свят, като най-близки съдружници и другари “, добави Херцог.

Спорни промени

Обръщението пристигна на фона на напрежение в връзките Байдън-Нетаняху поради противоречиви проекти за реформиране на израелската правосъдна система и разширение на еврейските селища в окупираните палестински територии.

Байдън, който беше хазаин на Херцог в Овалния кабинет през вчерашния ден, прикани държавното управление на Израел да не „ бърза “ с измененията, които провокираха великански демонстрации.

„ Намирането на консенсус по спорни области на политиката значи да отделите нужното време “, сподели Байдън.

Херцог, който завоюва голям брой аплодисменти по време на 45-минутното си послание, разгласи, че " мъчителните и надълбоко изнервящи " демонстрации са " най-ярката респект към силата на израелската народна власт ".

„ Въпреки че работим по мъчителни проблеми, тъкмо като вас, знам, че нашата народна власт е мощна и издръжлива. Израел има народна власт в своята ДНК “, сподели той пред депутатите и изрази „ дълбокия си блян “ за мир с палестинския народ, само че назова празнуването на терористичните офанзиви против израелци „ честен срам “.

Херцог също по този начин прикани света да покаже обединен фронт против иранската експанзия, като назова нуклеарната стратегия на Техеран " най-голямото " външнополитическо предизвикателство и за двете народи.

Той упрекна Иран, че популяризира " ненавист, гнет и страдалчество " в Близкия изток и че " налива масло в пагубния огън и страданието в Украйна " посредством доставката на дронове на Русия.

„ Подкрепени от свободния свят, Израел и Съединените щати би трябвало да работят уверено дружно, с цел да предотвратят фундаменталната опасност на Иран за интернационалната сигурност “, акцентира израелският президент.

Позовавайки се на желанието на Ейбрахам Линкълн да види татковина, в която евреите да живеят в мир, Херцог сподели пред залата, че Израел и Съединените щати " постоянно са отстоявали едни и същи полезности ".

„ Нашите две народи са разнообразни, утвърждаващи живота общества, които се застъпват за независимост, тъждество и независимост. В основата си и двата ни народа се стремят да поправят пукнатините в нашия свят “, добави той. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР