Президентът на италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина предупреди, че

...
Президентът на италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина предупреди, че
Коментари Харесай

Спиране на сезона в Серия А ще е "смърт за италианския футбол"

Президентът на италианската футболна федерация (FIGC) Габриеле Гравина предизвести, че вероятно преустановяване на сезона в Серия А поради пандемията от ковид може да убие футбола в страната. Федерацията, италианската лига и клубовете влязоха в пряк спор с държавното управление, което позволи тренировки за самостоятелните спортисти от 4 май, само че отхвърли да отвори подготвителните центрове на футболните клубове. Министърът на спорта Винченцо Спадафора пък няколко пъти съобщи, че Италия може да последва образеца на Франция, която приключи сезона в Лига 1.

" Докато аз съм президент на италианската федерация, в никакъв случай няма да се подпиша под прекъсване на сезона, тъй като това би било гибел за италианския футбол. Аз вардя ползите на всички и дублирам - отхвърлям да се съглася с цялостно прекъсване, в случай че справедливи условия, свързани със здравето на всички, не го постановат. С цялостно прекъсване на сезона системата ще загуби 700-800 млн. евро. Ако играем пред празни трибуни, загубите ще са 300 млн. евро, а в случай че стартираме да играем пред почитатели, ще са към 100-150 млн. Но е невероятно да играем с почитатели сега. Имаме и отговорности в контракти с сътрудници и институции като УЕФА и ФИФА ", съобщи Гравина. 

По-рано той упрекна държавното управление в " незаинтересованост по отношение на футбола " и попита какъв брой време съгласно управляващите може да продължи интервала, в който няма спорт.

" Ако чакаме рискът да е нулев, би трябвало да чакаме за ваксина. Според учените това няма да се случи най-малко до пролетта на 2021. Не може да затворим всичко и да чакаме. Дори да има ваксина до тогава, какъв брой време ще отнеме още, с цел да бъде създадена в такива количества, че да има за всички? Трябва ли просто да спрем подобен голям стопански и обществен аспект за нашата страна за толкоз дълго време? Разочарован съм, че виждам и съм заставен да се боря с апатията и незаинтересоваността на държавното управление към футбола. Натъжава ме да видя такова неуважение за спорт, който събира 14 млн. фенове, сплотява 12 разнообразни стопански браншове и дава вяра и фантазии на хората. Ако няма условия да продължим, ще вдигнем ръце и ще се признаем за победени. Но обстановката не е такава ", сподели още Гравина.

Федерацията показа медицински протокол за възобновяване на сезона, само че здравните управляващи считат, че той е " непълен ". Министърът на спорта Винченцо Спадафора съобщи, че се водят договаряния сред научния комитет към държавното управление и италианската федерация, само че съгласно него е все по-вероятно Серия А да бъде прекъсната. 

" Преговорите не престават, тъй като медицинският протокол не беше счетен за задоволителен. Но аз постоянно съм казвал, че връщане към тренировките не значи възобновяване на сезона. Виждам възобновяването на Серия А като все по-малко евентуална опция. Играчите желаят да стартират да упражняват, само че в случай че аз бях президент на клуб щях да мисля по какъв начин да стартира идващия сезон в сигурност. Френската лига няма да е последната, която ще спре и това може да накара Италия да избере същия метод ", каза Спадафора. Въпреки че от няколко дни клубовете го подлагат на критика поради възбраната за тренировки в центровете, той съобщи, че " скоро президентите им може сами да желаят сезона да бъде спрян. "

Заместник-министърът на опазването на здравето Пиерпаоло Силери също счита, че сезонът в Серия А мъчно ще бъде възобновен : " Изглежда ми пресилено сега. Това не е тенис или Формула 1. Във футбола има физически контакт сред играчите, тъй че има риск вирусът да се популяризира. Притеснен съм за здравето на спортистите. "

Президентът на асоциацията на футболистите Дамиано Томази също подлага на критика държавното управление поради решението да разреши тренировките за всички, само че не и за футболистите в базите на тимовете. 

" Няма логичност в това. Не приказвам за възобновяване на сезона, тъй като към момента има неразбираеми детайли, само че да забраниш на спортисти да упражняват в базите, където ще са сами и под наблюдението на клубовете ми се коства доста необичайно. Тази заповед основава повече опасности за здравето на играчите ", разяснява Томази. 

Голмайсторът на Серия А досега Чиро Имобиле е на сходно мнение. Нападателят на " Лацио " недоумява за какво тичането в парка е позволено от 4 май, само че не и тренировки за футболистите на футболен терен .

" Искаме да се върна на работа, тъй като ми липсва специалността, която обичам. Не желая да стартирам разногласия, само че запитвам като италиански жител. Аз не мога да работя и очаквам вести по кое време ще мога. Искаме да се върнем на работа. Всички футболисти от разнообразни клубове се усещат по същия метод. Как е допустимо да мога да търча в парковете в Рим, само че да не мога в базата на " Лацио ", където мога да подсигурявам обществена отдалеченост и сигурност? ", попита Имобиле.

Треньорът на " Рома " Пауло Фонсека съобщи, че клубовете могат да подсигуряват безвредни тренировки за футболистите, като разделят тимовете на няколко групи. Според него има по-голям късмет играчите да се заразят в парковете. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР