Президентът на Иран Хасан Рохани заяви по време на телефонен

...
Президентът на Иран Хасан Рохани заяви по време на телефонен
Коментари Харесай

Иран се извини на Украйна и Канада, обеща присъди и компенсация

Президентът на Иран Хасан Рохани съобщи по време на телефонен диалог с украинския си сътрудник Владимир Зеленски, че виновните за свалянето на самолета ще бъдат изправени пред правораздаването, разгласи украинското президентство, съобщи Агенция Франс Прес.

Рохани е заречен на Зеленски, че " всички забъркани хора в тази въздушна злополука ще бъдат изправени пред правораздаването ". Държавният глава на Ислямската република " изцяло е признал нещастието, която се случи поради неточности на бойци на тази страна " и сервира опрощение.

Зеленски е изискал от Техеран телата на 11-те украински жертви да бъдат върнати до 19 януари. Той сподели още, че украинските дипломати са подготвили лист със стъпки за разрешаване на въпроса с обезщетенията.

Иранската страна се съгласи с Украйна по този въпрос, се споделя още в известието.

След като в продължение на три дни отхвърля, през вчерашния ден Иран призна, че по простъпка е свалил пътническия аероплан, откакто го е помислил за крилата ракета.

Сигурността в Близкия изток доближи рисково равнище поради ограничения на Съединени американски щати, предизвести Рохани в телефонен диалог с канадския министър председател Джъстин Трюдо.

Иранският водач е изразил най-дълбоки съжаления поради случая, довел до гибелта на 176 души.

След телефонния диалог канадският министър председател даде брифинг. Той акцентира, че признанието на Иран е значима крачка към даване на отговори на фамилиите, само че би трябвало да бъде сторено повече.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР