Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили

...
Президентът на Иран Хасан Рохани заклейми присъствието на чужди сили
Коментари Харесай

Иран се изплаши от война със САЩ, поиска мир

Президентът на Иран Хасан Рохани жигосах наличието на непознати сили в Персийския залив и съобщи, че Иран ще предложи кротичък проект, откакто огромният му съперник Съединени американски щати изпраща военни подкрепления в района, който е сцена на изострено напрежение.
" Чуждите сили могат да основат проблеми и неустановеност за нашия народ и за нашия район ", посочи Рохани в тирада, предавана по малкия екран, по време на годишен боен церемониал, оповестява AFP.
Рохани разгласи също по този начин, че Иран ще показа кротичък проект на Организацията на обединените народи (ООН) през идващите дни. " В този сензитивен и значим исторически миг, оповестяваме на съседите си, че протягаме към тях ръката на другарството и братството ", посочи той.
Напрежението сред Иран и Съединени американски щати и техните съдружници се изостри от май 2018 година насам, откакто американският президент Доналд Тръмп едностранно отдръпна Съединени американски щати от нуклеарното съглашение, подписано през 2015 година и по-късно стартира възобновяване на тежките наказания в акция за " оптимален напън " против Иран.
Напрежението ескалира след нападението против петролни уреди на Саудитска Арабия на 14 септември, за което Вашингтон и Рияд хвърлят виновността върху Техеран.
След офанзивите, които провокираха скок на международните цени на петрола, Тръмп в началото загатна за боен ответен удар. По-късно Съединени американски щати разшири дългия си санкционен лист против Иран, налагайки още наказания против централната му банка, откакто Тръмп даде да се разбере, че не възнамерява военна интервенция.
Въпреки това Вашингтон изпраща военни в Саудитска Арабия, с цел да засилят въздушната и противоракетната ѝ защита.
В речта си, произнесена преди огромния боен церемониал, Рохани прикани непознатите сили в Персийския залив да не се месят. " Ако те са откровени, тогава те не би трябвало да трансформират нашия район в място на въоръжена конкуренция ", настоя иранският държавен глава.
" Където и да са отишли американците или враговете ни… по-късно има неустановеност. Присъствието ви постоянно е носило болежка и злощастие за района. Колкото по-далече стоите от нашия район и нашите страни, толкоз повече сигурност ще има за района ни ", посочи още Рохани.
" Няма да нарушаваме границите на други хора, по същия метод, по който няма да позволим на другите да нарушават нашите територии ", подсигурява той.
След речта му иранските въоръжени сили организираха церемониал, показвайки най-новата си техника, в това число танкове, ракети и бронирани машини, до момента в който Рохани и висшите военни командири ги поздравяваха.
В парада, по случай 39-ата годишнина от войната с Ирак, участваха системата за противовъздушна защита " Хордад-3 ", която смъкна американски дрон през юни. Беше показана иранска ракета със междинен обхват, която може да измине до 2000 км. В този обхват тя може да доближи остарелия зложелател на Техеран - Израел и американските бази в района.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР