Президентът на Иран Хасан Рохани се обърна към турския си

...
Президентът на Иран Хасан Рохани се обърна към турския си
Коментари Харесай

Иран призова Турция за обединение срещу САЩ, Тръмп заплаши с военна техника за 2 трлн. долара

 Президентът на Иран Хасан Рохани се обърна към турския си сътрудник Реджеп Ердоган с молба за обединяване против Съединени американски щати, оповестява иранската организация IRNA. В телефонен диалог той акцентира, че убийството на Касем Сюлеймани е огромна неточност и прибавя, че " в случай че останем безмълвни против Съединени американски щати, те ще станат по-смели и по-агресивни “.

" Иран и Турция постоянно си сътрудничат по комплицирани въпроси ", добави иранският президент. Той съобщи, че иранският народ е доста сърдит от случилото се със Сюлеймани и, че Съединени американски щати са нарушили националния суверенитет на Ирак и са направили терористични дейности, които опонират на независимостта на тази страна. Рохани съобщи, че чака всички другари и съседи на страната да осъдят " това закононарушение “ и прикани за среща с Ердоган.

Турският президент, от своя страна, изрече съболезнованията си за гибелта на генерала. Той заяви, че е гледал поклоническото шествие и се е помолил на Бог Сюлеймани да почива в мир ".

Реджеп Ердоган изрази мнението си, че фактически е належащо възобновяване на стабилността и сигурността в района. В отговор на предлагането на Рохани, турският президент изясни, че задграничните намеси и битките в района пречат за реализира на мира и непоклатимост и не би трябвало да се позволяват такива ограничения да заплашват районния мир.

Лидерът на " Хизбулла “ прикани за офанзиви против американските бази в района

Лидерът на подкрепяната от Иран организация " Хизбулла " Хасан Насрала съобщи, че убийството на иранския военачалник Касем Сюлеймани при въздушен удар в Ирак бележи началото на " нова война " на Съединени американски щати в Близкия изток. Той прикани шиитските милиции да нападат американските военни уреди в Близкия изток - в това число със самоубийствените атентати - и предвижда, че американците ще изоставен района в " ковчези “, като вземат и Израел със себе си, цитира думите му израелското англоезично издание The Times of Israel.

" Това не беше обособена интервенция за ликвидиране. Това е началото на нова война на Съединени американски щати в района “, сподели Хасан Насрала, съгласно превод на ливанския портал Naharnet.

Насрала сподели, че въздушният удар на 3 януари ще остане " дата, разделяща две етапи в региона… това е началото на нова фаза и нова история освен за Иран или Ирак, само че и за целия район “.

Той твърди, че Израел е изискал Съединени американски щати да убият Сюлеймани.

" Израел искаше да убие командващия силите " Кудс “ Касем Сюлеймани в Сирия, само че не можа или не се осмели. Той се обърна към Съединените щати, които го направиха намерено “, сподели Насрала.

" Израел виждаше Сюлеймани като най-опасния човек от основаването на страната, защото той обкръжи страната с ракети ", сподели той.

Базираният в Ливан Хасан Насрала похвали " мъченичеството на Сюлеймани ", като упрекна Вашингтон за " закононарушението " на неговата гибел.

" Това не е неразбираемо убийство… Това е жестоко и ясно закононарушение. Президентът Доналд Тръмп подреди на американската войска да извърши това закононарушение “, сподели той.

Обръщайки се към държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео, Насрала сподели: " Днес споделям на Помпео, вижте масите, излезли на погребението на Сюлеймани - това е силата на Иран. Целта в този момент е изцяло да се отстранен американските окупатори от Ирак. Иракската съпротива няма да разреши нито един американски боец да остане в Ирак. "

Насрала даде обещание, че в случай че шиитските милиции нападат американските военни уреди в Близкия Изток, в последна сметка американците ще изоставен района с оскърбление и ще вземат Израел със себе си.

" Няма да позволим нашия район, неговите свети места и естествените благосъстояния да бъдат предадени на ционистите “, сподели шефът на Хизбула.

Той прикани шиитските сили, " оста на опозиция ", да нападат американските военни, в това число с атентатори-самоубийци.

" Ако оста на съпротивата се насочи в тази посока, американците ще изоставен нашия район, унизени, победени и ужасени. Мъчениците-самоубийци, които принудиха Съединени американски щати да изоставен района преди [все още] съществуват ", сподели той, съгласно преводача Дейвид Дауд.

" Ако народите на нашия район се насочат в тази посока, когато ковчезите на американски бойци и офицери, а те идват отвесно (прави – бел.ред.) и ще се върнат хоризонтално - Тръмп и неговата администрация ще знаят, че са изгубили района и ще изгубят изборите през 2020 година “, заплаши той.

" Отговорът на кръвта на Сюлеймани… би трябвало да бъде изгонването на всички американски сили от района. Когато реализираме тази цел, освобождението на Палестина ще стане неизбежно. Когато американските сили изоставен района, тези ционисти ще съберат чантите си и ще си тръгнат и (ние) може да не се нуждаем от борба с Израел “, сподели той.

Тръмп заплаши Иран с военна техника на стойност 2 трлн. $

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп разгласява известие в профила си в обществената мрежа " Туитър “ със опасност по адрес на Техеран. Той твърди, че Съединени американски щати са похарчили 2 трлн. $ за военна техника и са подготвени да я употребяват против Иран без съмнение, предава организация EA Daily.

" Съединени американски щати преди малко похарчиха два трлн. $ за военна техника “, написа американският водач.

" Ако Иран нападна американска база или който и да е американец, ние ще изпратим част от това чисто ново красиво съоръжение в тяхна посока без съмнение “, добави той.

Европейски Съюз предложения външния министър на Иран в Брюксел, с цел да обсъдят деескалацията след въздушния удар на Съединени американски щати

Върховният представител на Европейския съюз за политиката на сигурност и външните работи Жозеп Борел " предложения външния министър на Иран Мохамад Джавад Зариф да посети Брюксел, с цел да обсъдят деескалацията на обстановката в Ирак “, предава ТАСС, като се базира на известие на Европейския съюз.

Борел " изрази дълбока угриженост по отношение на убийството на военачалник Касем Сюлеймани “ вследствие на американски въздушни удари на летището в Багдад.

НАТО ще организира незабавно съвещание в понеделник поради ситуацията в Ирак

НАТО удостовери свикването на незабавно съвещание на Северноатлантическия съвет по отношение на обстановката в Ирак на 6 януари в Брюксел. Това оповестиха за ТАСС в неделя в пресслужбата на Алианса, предава TAСС.

" Генералният секретар на НАТО реши да свика посланиците на страните от НАТО след съвещания със страните от Алианса. Северноатлантическият съвет ще прегледа обстановката в района в понеделник, 6 януари ", се споделя в известието на пресслужбата.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг реши да организира незабавно съвещание на Северноатлантическия съвет в понеделник заради изострянето на обстановката в Близкия изток след гибелта на иранския военачалник Касем Сюлеймани в Ирак. Беше маркирано, че срещата е била планувана за 15:00 часа (16:00 часа българско време).

На 4 януари НАТО приключи задачата си в Багдад за образование на иракските военни заради опасения по отношение на сигурността на своите инструктори.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР