Президентът на Иран Ебрахим Раиси каза вчера, че постигането на

...
Президентът на Иран Ебрахим Раиси каза вчера, че постигането на
Коментари Харесай

Иран се пазари в ядрените преговори, затваря французин за шпионаж

Президентът на Иран Ебрахим Раиси сподели през вчерашния ден, че постигането на съглашение със Съединени американски щати по отношение на нуклеарната договорка със международните сили е допустимо, в случай че глобите против Техеран бъдат вдигнати, съобщи Асошиейтед прес. В същото време Иран осъди французин на съвсем 9 години затвор по обвинявания в шпионаж и го прибави към редицата чужденци, които държи на процедура като заложници в нуклеарните договаряния със международните сили.

" Ако страните са подготвени да вдигнат деспотичните наказания, е изцяло допустимо да бъде реализирано всякакво съглашение ", сподели той в предаване онлайн по иранската телевизия.

Ден по-рано външният министър на Иран Хосейн Абдолахиан изрази готовността на Техеран да стартира директни договаряния с Вашингтон по отношение на иранската нуклеарна стратегия, в случай че е належащо да бъде реализирано удовлетворяващо съглашение.

Иран и международните сили (Великобритания, Германия, Китай, Русия и Франция) започнаха следващия кръг от нуклеарните договаряния във Виена за съживяването на нуклеарната договорка от 2015 година Съединени американски щати не вземат участие директно, защото през 2018 година президентът

Доналд Тръмп денонсира договорката за ограничение на нуклеарната стратегия на Иран. Впоследствие Тръмп наложи строги наказания на ислямската република, който в отговор стартира да обогатява уран до степен и в количества над лимитите от договорката, напомни АП, представена от Българска телеграфна агенция.
Заложници на договарянията
Французинът Бенжамен Бриер, арестуван в Иран от осемнадесет месеца, беше наказан на осем години и осем месеца затвор, оповестиха във вторник, 25 януари, неговите френски и ирански юристи за " шпионаж " и " агитация " против Ислямската република, написа през днешния ден " Монд ".

„ Това наказание, което нищо не може да поддържа, е недопустимо “, незабавно реагира френското министерство на външните работи.

Родом от Лион, Бриер, който постоянно се е представял като екскурзиант, беше задържан през май 2020 година в североизточен Иран, покрай границата с Туркменистан, за това, че е направил " фотоси на неразрешени зони " с любителски дрон. Един от неговите ирански юристи, Саид Дехган, твърди, че този дрон е просто устройство, постоянно употребявано в Иран за снимане на пейзажи или церемонии като сватби.

Преди два дни специфичният делегат на Съединените щати за Иран сподели в изявление, че е малко евентуално Съединени американски щати да сключат съглашение с Иран за избавяне на нуклеарното съглашение с Иран от 2015 година, в случай че Техеран не освободи четирима американски жители, които Вашингтон твърди, че ислямската република държи заложници.

Мали повтори дългогодишната позиция на Съединени американски щати, че въпросът за четиримата американци, държани в Иран, е обособен от нуклеарните договаряния. Той обаче направи крачка по-близо към позицията, че освобождението им е авансово изискване за нуклеарно съглашение.

„ Много ни е мъчно да си представим да се върнем към нуклеарната договорка, до момента в който четирима почтени американци са държани за заложници от Иран “, сподели Мали в изявление за Ройтерс.

„ Така че, даже когато водим договаряния с Иран непряко по нуклеарното досие, ние организираме, още веднъж непряко, полемики с тях, с цел да подсигуряваме освобождението на нашите заложници “, сподели той във Виена.

През последните години елитната иранска Революционна армия арестува десетки жители с двойно поданство и чужденци, най-вече по обвинявания в шпионаж и сигурност. Правозащитни групи упрекват Иран, че затваря европейци и американци, с цел да се снабди с дипломатически лостове в договарянията. Техеран отхвърля да е задържал хора по политически аргументи.

Мали приказва в взаимно изявление с Бари Розен, 77-годишен някогашен американски посланик, който е в гладна стачка във Виена, с цел да изиска освобождението на американски, английски, френски, немски, австрийски и шведски пандизчии в Иран и да няма нуклеарно съглашение без тяхното освобождение.

Попитан дали Иран и Съединени американски щати могат да договарят непосредствено, Мали сподели:

„ Не сме чували нищо в този смисъл. Ще се радваме.”

Четиримата американски жители, арестувани в Иран, включват иранско-американския предприемач Сиамак Намази, на 50 години, и татко му Бакер, на 85 години, и двамата са наказани за „ съдействие с враждебно държавно управление “. Намази е в пандиза. Баща му беше освободен по медицински аргументи през 2018 година, на му е неразрешено да напуща Иран. Присъдата му беше понижена до излежаното време.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР