Президентът на Ирак Бархам Салих внесе искане за оставка в

...
Президентът на Ирак Бархам Салих внесе искане за оставка в
Коментари Харесай

Иракският президент внесе искане за оставка

Президентът на Ирак Бархам Салих внесе искане за оставка в Народното събрание, оповестява осведомителният бюлетин на Ал Маядин, представен от РИА Новости.

 © БГНЕС
Президентът отхвърли да дефинира претендент за министър председател, като съобщи, че е подготвен да подаде оставка, вместо да назначи министър председател, който е отритнат от протестиращите, се споделя в отчетите. Салих сподели в изказване, че защото Конституцията не му дава право да отхвърля претендентите за премиерски пост, той е подготвен да внесе оставката си в Народното събрание.

Миналата седмица източник съобщи, че иракският парламент е забавил гласуването на проектоизборния закон до 23 декември, заради напрежение сред депутатите по няколко члена. По-късно беше несъмнено да се назначи нов министър председател, който да размени Адел Абдул Махди, подал оставка в края на октомври на фона на продължаващите митинги.

Хиляди хора излязоха по улиците на 23 декември, когато политическите сили на страната пропуснаха полунощния период, с цел да предлагат нов министър председател, който да размени Адел Абдул Махди, подал оставка в края на октомври, на фона на продължаващите митинги против корупцията и политическата система на страната след американската инвазия през 2003 година

Националните митинги в Ирак започнаха при започване на октомври и се развиха във талази от ескалация. Хората желаеха отдръпване на държавното управление, както и стопански промени, по-добри условия на живот, обществено благоденствие и преустановяване на корупцията. През ноември 66 иракски офицери бяха съдени за несъразмерна приложимост на мощ против протестиращи. Досега съгласно иракското здравно министерство в митингите са убити 400 души, а над 15 000 са ранени.

На 31 октомври иракският президент съобщи, че управляващите ще приготвят нов закон за изборите, който ще размени настоящия и ще проведат по-справедливи избори в полза на народа. Той също по този начин съобщи, че ще утвърди предварителни парламентарни избори в отговор на антиправителствените митинги.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР