Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да премести столицата на

...
Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да премести столицата на
Коментари Харесай

Президентът на Индонезия планира да премести столицата

Президентът на Индонезия Джоко Видодо реши да реалокира столицата на най-голямата стопанска система на Югоизточна Азия отвън пренаселения основен остров Ява, заяви министърът по планирането на националното развиване Бамбанг Броджонегоро, представен от Ройтерс.

,,Президентът реши да реалокира столицата отвън Ява'', сподели министърът след съвещание на кабинета. Той посочи, че ново място още не е определено. Според Броджонегоро преместването на столицата от Джакарта в различен град може да отнеме до 10 години. Той даде за образци Бразилия, Малайзия и Казахстан.

Броджонегоро съобщи още, че главните аргументи за това решение са претрупаният пътен трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша, отбелязва ДПА.

Около 40 % от Джакарта в този момент е под морското ниво. В града живеят над 10 милиона души, само че към тройно повече живеят в близките гладове, което способства за тежкото пренаселване на региона.

Според Броджонегро провокираните от пътните тапи в Джакарта загуби са за към 7 милиарда $ годишно.

Под внимание е взет и фактът, че към 60 % от 260-милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите действия са съсредоточени там, вместо да са по-равномерно разпределени из цялата страна.

По-рано тази година държавната организация Антара заяви, че един от претендентите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео. Властите там са подготвили 300 000 хектара площи, в случай че градът бъде определен за нова столица.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР