Президентът на Индонезия Джоко Видодо планира да премести столицата на

...
Президентът на Индонезия Джоко Видодо планира да премести столицата на
Коментари Харесай

Индонезия планира да си смени столицата

Президентът на Индонезия Джоко Видодо възнамерява да реалокира столицата на страната надалеч от Джакарта, отвън пренаселения основен остров Ява, предава Си Ен Ен.

Все още държавното управление не е решило кое ще бъде мястото.

Администрацията преглежда източната част на архипелага като дестинация за новата столица. Подобен ход обаче може да отнеме до 10 години, предава Ройтерс, цитирайки министъра на националното развиване и обмисляне на Индонезия Бамбанг Броджонегоро.

Джакарта е дом на повече от 10 милиона души съгласно Организация на обединените нации, а с покрайнините ѝ популацията доближава почти 30 милиона.

Като съществени аргументи за местенето на столицата се показват претрупаният трафик, честите наводнения и бързата загуба на суша. Това е един от най-бързо потъващите градове в света, съгласно Световния стопански конгрес.

Според Броджонегоро държавното управление ще се нуждае от 23-33 милиарда $ за пренасяне на столицата, създаване на нова инфраструктура и релокация на държавните чиновници от Джакарта, предадава Си Ен Ен.

Той прибавя, че пътните тапи предизвикват загуби за към 7 милиарда $ годишно.

Около 60 % от 260 милионното население на Индонезия живее на остров Ява и икономическите действия са съсредоточени точно там и не са отмерено разпределени в цялата страна.

По-рано тази година държавната организация Антара заяви, че един от претендентите за нова столица на Индонезия е град Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР