Президентът на Индия Рам Нат Ковинд идва у нас в

...
Президентът на Индия Рам Нат Ковинд идва у нас в
Коментари Харесай

Президентът на Индия идва у нас, паметник на Махатма Ганди го чака под условие

Президентът на Индия Рам Нат Ковинд идва у нас при започване на септември, акцент в програмата му е разкриване на монумент на Махатма Ганди в Южния парк. Паметник обаче още няма, а СОС утвърди на последното си съвещание слагането му под изискване. 
 Искат монумент на Махатма Ганди с козичка в Южния парк
Инициативният комитет от съдружие " Приятели на Индия ", в който е именитата преди години журналистка от Българска национална телевизия Даниела Кънева, стои зад плана, импортиран в комисията по просвета на Столичния общински съвет на 23 юли. И отсрочен - първия път тъй като нито вносителите на отчета Мита Георгиева и Иветка Петрова, нито специалистът, участвал на съвещанието, знаеха какви са размерите на скулптурата, къде тъкмо се предлага да бъде сложена тя и заради фактът, че няма надпис или табела, обясняващи чий е паметникът. През септември идва делегация от Индия, по тази причина бързахме да внесем предлагането, изясни Георгиева. Председателят на комисията Малина Едрева обаче отсече, че по-важно е какво ще кажат не гостите от Индия, а хората, които се разхождат в Южния парк, и изиска за идващото съвещание на комисията на 10 септември да участва и представител на художествения съвет, одобрил скулптурата. 

Последва изключително съвещание на комисията по здрач, на който към този момент участваха с изключение на Даниела Кънева и скулпторът Иван Русев, посланикът на Индия у нас Пуджа Капур. Именно тя заяви на съветниците, че президентът Рам Нат Ковинд ще идва в България. Индийският президент по време на мандата си има право да посети единствено един път дадена страна, не е като нашите политици, акцентира Кънева. 

Двете дами помолиха съветниците да бъдат " по-гъвкави ", поради комплицираната обстановка. Тази година се навършват 70 години от гибелта на Махатма Ганди, светът към този момент празнува и 150 години от рождението му, акцентира дипломат Капур. 

Така се стигна до поддръжката на плана в СОС, само че под изискване, с цел да бъдат изпълнени всички нужни процедури от Инициативния комитет. Както и с цел да се създаде паметникът, който скулптурът Иван Русев дава като подаяние. 

Ако ИК се оправи с условията монументът ще бъде ситуиран в зелената повърхност на Южен парк - трета част, откъм ул. " Бяла църква ". Той е от камък и бронз и изобразява явяването на Ганди пред английския парламент с козичката му. 

Текстът ще бъде гравиран върху месингова табела с размери 30х80 см и ще бъде ситуиран в предната скосена част на фундамента. 

Кой е Махатма Ганди 

Махатма Ганди е индийски юрист, политик, пацифист, герой за човешка независимост и нравствен лидер на индийското придвижване за самостоятелност, което довежда през 1947 година до края на английското господство в страната. Наречен е още „ Баща на нацията ". Ганди получава интернационална популярност със своята идея за ненасилствени митинги за реализиране на политически цели. 

Чърчил го нарекъл  " полугол факир "  

Бронзова фигура на Махатма Ганди беше преди 3 години в центъра на Лондон, на площада против английския парламент. Тя заема мястото си измежду статуите на Уинстън Чърчил, Нелсън Мандела и Ейбрахам Линкълн. 

През 1931 година Чърчил назовава създателя на придвижването на гражданско непокорство " полугол факир " и предлага Ганди да бъде " стъпкан от голям слон ", с цел да бъде осъден за активността му против английското колониално наличие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР