Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да

...
Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер призова Република Северна Македония да
Коментари Харесай

Германия натиска РСМ да признае българската общност

Президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер прикани Република Северна Македония да признае съществуването на в страната, оповестява БГНЕС.

Той дойде във вторник на двудневно публично посещаване в столицата Скопие, след което ще продължи към прилежаща Албания.

Двете балкански страни започнаха договаряния за присъединение към Европейския съюз през юли в границите на развой, който се чака да продължи с години. Кандидатурата за участие на РСМ обаче се попречва от спор с България, която може да блокира разширението на Европейски Съюз - развой, който изисква единомислещо утвърждение от всички страни членки.

Обект на разногласието са. За да го позволи, Северна Македония се ангажира да промени конституцията си, признавайки съществуването на етнически българи в страната. Не е ясно обаче дали лявото държавно управление ще успее да обезпечи нужното болшинство в Народното събрание за поправката.
 Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ
Пендаровски: Вписването в Конституцията на българите няма да дестабилизира РСМ

Но няма парламентарно болшинство

Щайнмайер съобщи, че конституционната корекция е " значимо решение " за РСМ, защото ще обезпечи прогрес в договарянията с Европейски Съюз.

Той акцентира, че в това време за Северна Македония остава значимо да продължи процеса на вътрешни промени.

От своя страна македонският президент Стево Пендаровски уточни, че страната му се е подготвяла за договарянията с Европейски Съюз в продължение на 17 години.

Това е най-дългият интервал на подготовка на която и да е страна в историята на Европейски Съюз и ние сме най-добре квалифицираната кандидатка за участие в историята на тази организация, посочи той.
 Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си
Радев: Ветото към РСМ да не пада, до момента в който не признаят българите в конституцията си

Парламентът да отбрани историческата истина пред конгреса на Съединени американски щати - там месец на македонския език

Преди да зародят различията с България, РСМ позволи различен спор - този път с Гърция, който също заплашваше да провали кандидатурата ѝ за участие в Европейски Съюз.

По време на визитата си в Северна Македония Щайнмайер ще приказва пред Народното събрание и ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски. Днес той ще посети и две огромни немски вложения - вятърен парк в южния град Богданци и фабрика в централния град Кавадарци.

От години Германия е най-големият търговски сътрудник на Северна Македония, като поема съвсем половината от износа на страната. Около 200 следени от Германия компании дават работа на към 15 000 души в Северна Македония.
 Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наедно с другите нации Обновена
Светлан Стоев: В конституцията на РСМ българите да са наедно с другите нации

Над година от Скопие не ни изпращат собствен посланик
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР