Президентът на Гърция ще иска от Германия компенсации за Втората

...
Президентът на Гърция ще иска от Германия компенсации за Втората
Коментари Харесай

Президентът на Гърция ще иска от Германия компенсации за Втората световна война

Президентът на Гърция ще желае от Германия обезщетения за Втората международна война
Президентът на Гърция Прокопис Павлопулос съобщи на своя немски сътрудник Франк-Валтер Щайнмайер, че Гърция има намерение да изиска от Берлин връщане на "окупационния заем" и възмездяване на вредите от окупацията по време на Втората международна война, оповестяват от пресцентъра на президента на южната ни съседка.

Павлопулос е декларирал за желанието си по време на вечеря в чест на Щайнмайер, който се намира на публично посещаване в Гърция.

В началото на речта си Павлопулос изрече признателност към немския президент за поддръжката на Германия по време на икономическата рецесия от последните години и го дефинира като другар на страната. Той добави, че би трябвало дружно да се борят с вълната от популизъм, която заплашва основите на Европа.

По-рано в четвъртък, по време на среща с министър-председателя на Гърция Алексис Ципрас, Щайнмайер се извини за закононарушенията на нацисткия режим по време на Втората международна война.

Гърция се стреми да получи отплата за разрушенията по време на немската окупация през 1941-1944 година и възобновяване на насилствения окупационен заем. От финансовото министерство пресмятат сумата на сред 278 и 340 милиарда евро.

Германия отхвърля финансовите искания на Атина, защото към 1960 година са били изплатени 115 млн. марки. /ТАСС и БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР