Президентът на Габон Али Бонго, който е извън страната от

...
Президентът на Габон Али Бонго, който е извън страната от
Коментари Харесай

Габонският президент определи нов премиер след неуспешен опит за преврат

Президентът на Габон Али Бонго, който е отвън страната от два месеца и се възвръща след инсулт, дефинира през днешния ден нов министър-председател, явно в блян да укрепи политическите си позиции дни след опита за прелом, съобщи Ройтерс.

С декрет, прочетен сутринта по националната телевизия от генералния секретар на президентската администрация, Бонго дефинира за министър председател Жулиен Нкоге Бекале на мястото на Еманюел Исозе-Нгондет, който заемаше поста от 2016 година

Управлението на Исозе-Нгондет беше белязано от внезапен спад на производството и цените на петрола, което понижи приходите, усили дълга и провокира неодобрение в африканската страна, членуваща в ОПЕК. Стачките на петролните служащи зачестиха, а икономическият напредък беше 2 % предходната година - за съпоставяне през 2011 година той беше 7 %.

Определянето за министър председател на Нкоге Бекале, заемал няколко министерски поста от 2009 година, е връщане към традиция, стартирана от бащата на Бонго - Омар, за избиране на министър-председатели от етническата група фанг, която е най-голямата в Габон.

Семейство Бонго произлиза от по-малка етническа група, а тези назначения бяха метод за разширение на поддръжническата база на президента. Омар Бонго беше президент на Габон от 1967 година до гибелта си през 2009 година Али Бонго, който наследи татко си на президентския пост, обаче наруши традицията през 2016 година с назначението на произхождащия от друга етническа група Исозе-Нгондет.

Отсъствието на Бонго от Габон, откогато на 24 октомври получи инсулт в Саудитска Арабия, поражда въпроси за способността му да продължи да извършва служебните си функционалности, въпреки държавното управление да упорства, че възобновяване му върви добре.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР