Президентът на Франция свика за 3 юли специално извънредно заседание

...
Президентът на Франция свика за 3 юли специално извънредно заседание
Коментари Харесай

Макрон събира депутати и сенатори на специална сесия във Версай

Президентът на Франция свика за 3 юли особено изключително съвещание на двете камари на Народното събрание, заяви ръководителят на Сената Жерар Ларше. Това ще стане във Версай - най-прочутият замък на монархията, където са се разиграли и основни събития в новата история на страната.

Свикването на така наречен Конгрес - долната камара Национално заседание и Сената - става рядко и нормално е процедура, непокътната за промени в Конституцията или за доста значима тирада на президента. В пълномощията на президента е да насрочи сходно съвещание.

Съветници на Макрон не разкриват защо ще приказва той, само че са споменавали, че той желае да зададе звук и посока на 5-годишния си мандат на гала, съответстваща на висотата на поста му. Политическите му съперници са го подлагали на критика, че от ден на ден се държи като народен водач от мащаба на военачалник Шарл де Гол.

Самият Макрон е казвал, че има визия за президентството, наподобяваща древноримския мавзолей - президентът като Юпитер стои в центъра и рядко приказва като се изключи това да дава нареждания. Определяният по-скоро като демократичен политик президент желае да стои над всекидневната политика, която оставя на депутатите и премиера си.

За финален път Конгрес е имало през ноември 2015г., когато президентът Франсоа оланд приказва след атентатите в Париж и разгласи, че Франция е " във война " с тероризма. Прези това Никола Саркози свика двете камари на Народното събрание във Версай през 2009г. в разгара на световната финансова и банкова рецесия.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР