Президентът на Франция смени днес министрите на образованието и на

...
Президентът на Франция смени днес министрите на образованието и на
Коментари Харесай

Макрон реорганизира правителството

Президентът на Франция смени през днешния ден министрите на образованието и на опазването на здравето като част от дълго чаканите промени в държавното управление, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ключовите министерства, които управляват финансите, външната политика, защитата и правораздаването, не са наранени от измененията, оповестяват от кабинета на Макрон.

Още във вторник президентът съобщи, че министър-председателят Елизабет Борн ще остане на поста си, откакто се появиха спекулации за допустима смяна на върха на кабинета.

Правителството напущат министърът на образованието Пап Ндиайе и министърът на опазването на здравето Франсоа Браун. Пап Ндиайе е академични учител, а Франсоа Браун - доктор в незабавна помощ, което предполагаше, че двамата са добре осведомени в ресорите си. И двамата нямат предходна политическа кариера.

Пад Ндиайе ще бъде заменен от 34-годишния Габриел Аттал, доскорошен министър за бюджета, който през 2018 година стана най-младият министър във френското държавно управление, едвам на 29 години.

Начело на министерството на опазването на здравето ще бъде Орелиен Русо, доскорошен шеф на кабинета на министър-председателя Елизабет Борн. Русо си завоюва похвали за метода, по който ръководи публичното здраве в района на Париж по време на пандемията от КОВИД-19.

Френският президент реши също по този начин да възвърне министерството по градските въпроси, отпред на което застава Сабрина Агрести-Рубаш, - народен представител от северноафрикански генезис, родена в Марсилия.

Кметът на Дюнкерк пък ще управлява министерството на жилищното строителство, предава Българска телеграфна агенция.

Макрон, на който предстоят още съвсем четири години на поста, е с отслабени позиции от траялата месеци наред битка за извънредно непопулярния му проект за повишение на пенсионната възраст във Франция с две години, който в последна сметка той прокара през март на забележителна политическа цена.

Недоволството от промяната се ускори от неотдавнашните вълнения в цялата страна след убийството на младеж със северноафрикански корени на полицейски надзорен пункт в предградие на Париж, напомнят организациите.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР