Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон заяви, че иска Европейският съюз
Коментари Харесай

Макрон настоява ЕС да регулира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна

Президентът на Франция Еманюел Макрон съобщи, че желае Европейският съюз да контролира вноса на пилешко месо и зърно от Украйна, като в същото време разреши еластичност на някои от европейските разпореждания за земеделие, с цел да успокои гнева на френските фермери. Призивът на Макрон бе насочен по време на държавното му посещаване в Швеция, осведоми Ройтерс. 

Също по този начин френският държавен глава се опълчи на плана за комерсиално съглашение сред Европейски Съюз и южноамериканското комерсиално обединяване " Меркосур " в настоящия му тип.

На този декор протестиращите фермери блокираха автомагистрали във Франция, затруднявайки достъпа до летището в Тулуза. Фермерите във Франция, най-големият селскостопански производител в Европейски Съюз, споделят, че не им се заплаща задоволително, че са задушени от несъразмерни регулации, свързани с опазването на околната среда и са изправени пред нелоялна конкуренция, произлизаща от на ниска цена импорт.

Протестите във Франция последваха негодуванието на фермери в други европейски страни, в това число Германия и Полша, преди изборите за Европейски парламент през юни, на които съгласно мнозина крайната десница, за която фермерите съставляват евентуални гласоподаватели, ще завоюва.

Правителството в Париж към този момент се отхвърли от проектите си за последователно понижаване на дотациите за дизелово гориво за аграрни производители и даде обещание да облекчи екологичните разпореждания.

Френските управляващи също по този начин ще упорстват пред сътрудниците си от Европейски Съюз да се спогодят за облекчение на регулациите на Европейски Съюз върху необработените аграрни земи. Фермерите би трябвало да дават отговор на избрани условия, с цел да получат дотации от Европейски Съюз - в това число условие да отделят 4 % от земеделската земя за " непродуктивни " зони, където природата може да се възвръща.

Двама представители на Европейски Съюз, поискали анонимност, показаха през вчерашния ден пред Ройтерс, че Европейска комисия обмисля смяна на разпоредбите за необработваемите площи.

" Поискахме доста съответни неща за нашите фермери ", сподели през днешния ден Макрон. Той би трябвало да участва на срещата на върха на Европейски Съюз в Брюксел в четвъртък, 1 февруари.

Държавният глава сподели още, че Франция желае " да има ясни ограничения за вноса от Украйна, тъй като през днешния ден имаме в размер и качество, които дестабилизират европейския пазар, без значение дали във връзка с пилешкото или зърнените артикули ".

По-рано през днешния ден Европейската комисия съобщи, че се стреми към подписването на комерсиално съглашение със страните от " Меркосур ".

Макрон разяснява договорката като сподели, че желае повече изясненост, а не съглашение, като направеното сега, в което липсват гаранции, че вносните артикули ще следват сходни правила с европейските.

Франция е събрала коалиция от 22 страни от Европейски Съюз, които са съгласни да бъде разширено изключението от разпоредбите за необработваемите земи, сподели през днешния ден френският министър председател Габриел Атал пред Народното събрание. 

Фермерите би трябвало да изпълнят дефинира условия, с цел да получат дотации от Европейски Съюз, включителнмо да оставят 4 % от земеделските земи за " непродуктивни " цели, където природата да може да се възвърне. Това може да бъде реализирано, само с оставяне на земята необработаваема. 

Еврокомисията към този момент краткотрайно изключи фермерите от обсега на това предписание поради войната в Украйна и терзанията за сигурността на питателните доставки. 

Френските фермери, които стачкуват към този момент повече от седмица, би трябвало да получат изключение, акцентира Атал. 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР