Президентът на Франция Еманюел Макрон вярва, че НАТО преживява „мозъчна

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон вярва, че НАТО преживява „мозъчна
Коментари Харесай

Еманюел Макрон: НАТО е в мозъчна смърт

Президентът на Франция Еманюел Макрон има вяра, че НАТО претърпява „ мозъчна гибел “ и означи неналичието на съгласуваност сред Европа и Съединени американски щати и едностранните дейности на основния съдружник в Алианса Турция, предава Франс прес, представена от Агенция Фокус.
В изявление пред The Economist, френският водач съобщи безусловно: „ Това, което претърпяваме сега, е мозъчната гибел на НАТО “ „ Няма никаква съгласуваност при взимането на стратегически решения сред Съединени американски щати и техните съдружници. Никаква “, съобщи Макрон. „ Имаме некоординирани нападателни дейности на различен съдружник в НАТО – Турция. И то в регион, където нашите ползи са заложени на карта “, добави президентът.
Коментарите на Макрон, поставящи под въпрос успеваемостта на НАТО, заплашват да изпратят ударна вълна през Алианса преди среща на върха във Англия идващия месец, отбелязва „ Франс прес “.
Според медията, НАТО към този момент е съществено обиден от последната военна интервенция на Анкара против кюрдските формирования в Северна Сирия, твърдо против които се афишират други страни-членки, като да вземем за пример Франция, а също така се вижда и липса на възторг у американския президент към организацията.
„ Няма никакво обмисляне в НАТО, нито съгласуваност. Дори не е имало опит за изглаждане на споровете в НАТО “, разкри Макрон.
И до момента в който връзката сред армиите и командванията на интервенциите в НАТО работи добре, „ стратегически и политически, тук би трябвало да признаем, че имаме проблем “, означи той.
„ Трябва да признаем действителността за това, какво е НАТО, в светлината на ангажираността на Съединени американски щати “, предизвести Макрон, като добави, че съгласно него, „ Европа има потенциала да се пази “.
Френският водач твърди, че Старият континент може да го направи, като „ форсира развиването на европейската защита “.
Президентът изрази недоволството си, че при Тръмп Съединени американски щати в действителност са разрешили на Турция да организира интервенцията си в Северна Сирия, като са изтеглили армията си.
„ НАТО, като система, не контролира своите членове “, счита той. „ Така че, когато имаме член, който счита, че има правото да работи самичък, с позволението на Съединени американски щати, те го вършат “.
„ Не е в наш интерес “ да изключим Турция от Алианса, „ само че може би би трябвало да преосмислим какво е НАТО “, съобщи Макрон.
Френският президент, за който анализаторите считат, че е най-влиятелният водач в Европа на фона на Брекзит и идното отдръпване на немския канцлер Ангела Меркел от политиката през 2021 година, се пробва да изпъкне на външнополитическата сцена и да наложи своята визия за реформиране на Европа, отбелязва „ Франс прес “.
По негите думи, Европа стои „ на ръба на пропастта “, поради това, че е понижила политическия обсег на плана Европейски съюз след средата на 90-те години.
„ Европа не помни, че е общественост поради това, че от ден на ден се мисли за пазар, който непрекъснато се стреми към агресия “, изясни Макрон, който неотдавна блокира разширението на Съюза с още две балкански страни.
Френският президент оцени, че сега Европа е в миг на разтърсвания и губи връзка с историята си, до момента в който в това време Съединени американски щати се свързват от ден на ден с Китай, а в периферията на континента се надигат властнически сили.
„ Всичко това докара до изключителна накърнимост на Европа, която, в случай че не стартира да мисли за себе си като за световна мощ, ще изчезне, тъй като ще получи тежки удари “, заключи Макрон.
Говорителят на съветското външно министерство Мария Захарова назова заслужено изявлението на френския президент Еманюел Макрон, че НАТО изцяло е изгубило съгласуваност в границите на съюза и това може да бъде несъмнено като "мозъчна гибел ", съобщи РИА Новости.
"Златни думи. Истински и отразяващи. Ясно определение на настоящето положение на НАТО “, написа Захарова в свое известие във „ Facebook “.
„ Как тъкмо Европа може да управлява ориста си? 20-ти век - два свята. 19-ти век и по-назад - безкрайни локални войни и „ експорт на идеология “ на ръба на мечовете и копията. Процесите, зародили в точките „ Удроу Уилсън “, които бяха втвърдени от Втората международна война и се развиха в икономическата, а по-късно и политическата интеграция на Европа, помогнаха за решаването на главната задача - да се спре безкрайният европейски разкол. Но всъщото време те доведоха до днешсната рецесия на идентичността и развиването “, се споделя още в нейното известие.
Макрон по-рано сподели в свое изявление, че НАТО работи некоординирано, което може да се дефинира като„ мозъчна гибел “. Френският президент означи неналичието на „ съгласуваност по отношение на стратегическите решения сред сътрудниците на Съединени американски щати и НАТО “ и съобщи че има „ некоординирани нападателни дейности от различен съдружник в НАТО – Турция, в регион, където нашите ползи са сложени на карта “, като имаше поради интервенцията на Анкара в Северна Сирия.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР