Президентът на Франция Еманюел Макрон смени днес министрите на образованието

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон смени днес министрите на образованието
Коментари Харесай

Макрон реорганизира правителството

Президентът на Франция Еманюел Макрон смени през днешния ден министрите на образованието и на опазването на здравето като част от дълго чаканите промени в държавното управление, предадоха Ройтерс и ДПА.

Ключовите министерства, които управляват финансите, външната политика, защитата и правораздаването, не са наранени от измененията, оповестяват от кабинета на Макрон.

Още във вторник президентът съобщи, че министър-председателят Елизабет Борн ще остане на поста си, откакто се появиха спекулации за допустима смяна на върха на кабинета, предава Българска телеграфна агенция. 

Правителството напущат министърът на образованието Пап Ндиайе и министърът на опазването на здравето Франсоа Браун. Пап Ндиайе е академични учител, а Франсоа Браун - доктор в незабавна помощ, което предполагаше, че двамата са добре осведомени в ресорите си. И двамата нямат предходна политическа кариера.

Пад Ндиайе ще бъде заменен от 34-годишния Габриел Аттал, доскорошен министър за бюджета, който през 2018 година стана най-младият министър във френското държавно управление, едвам на 29 години.

Начело на министерството на опазването на здравето ще бъде Орелиен Русо, доскорошен шеф на кабинета на министър-председателя Елизабет Борн. Русо си завоюва похвали за метода, по който ръководи публичното здраве в района на Париж по време на пандемията от КОВИД-19.

Френският президент реши също по този начин да възвърне министерството по градските въпроси, отпред на което застава Сабрина Агрести-Рубаш, - народен представител от северноафрикански генезис, родена в Марсилия.

Кметът на Дюнкерк пък ще управлява министерството на жилищното строителство.

Макрон, на който предстоят още съвсем четири години на поста, е с отслабени позиции от траялата месеци наред битка за извънредно непопулярния му проект за повишение на пенсионната възраст във Франция с две години, който в последна сметка той прокара през март на забележителна политическа цена.

Недоволството от промяната се ускори от неотдавнашните вълнения в цялата страна след убийството на младеж със северноафрикански корени на полицейски надзорен пункт в предградие на Париж, напомнят организациите.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР