Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16
Коментари Харесай

Макрон отива в Сърбия на 16 юли, иска промяна на границата с Косово

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще посети Сърбия на 16 юли. Макрон ще дойде в Белград с три значими послания – поддръжка за концепцията за демаркацията на границата с Косово, както и усилване на икономическото и военното съдействие сред Франция и Сърбия, предава сръбската RTV, представена от Агенция " Фокус ".
На срещата в Берлин Макрон акцентира, че не е политик с червени линии, когато става дума за разрешаването на косовския възел. Той поддържа концепцията за смяна на границите като метод за нормализирането на двустранните връзки сред Белград и Прищина, в прорез с позицията на немския канцлер Ангела Меркел, която изрично отхвърля предлагането.
Макрон, както и неговият сръбски сътрудник Александър Вучич, неведнъж са подчертавали, че има отлично поле за възстановяване на икономическото съдействие сред страните им, а съгласно специалистите, по-късно посещаване, Франция ще бъде един от най-важните стопански сътрудници на Сърбия.
Сред по-важните планове, които ще бъдат разисквани в Белград, са построяването на метрото, от което французите са извънредно заинтригувани. Освен това се чака да бъдат дискутирани опциите за доставки на оръжия, в това число на системите " Мистрал ".
Преди да посети Белград, Макрон ще се срещне със сръбския президент Александър Вучич в Париж, където ще се организира вторият кръг на договарянията за обновяване на разговора сред Белград и Прищина. На срещата ще участват също президентът и министър председателят на Косово - Хашим Тачи и Рамуш Харадинай.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР