Президентът на Франция Еманюел Макрон ще направи днес първото си

...
Президентът на Франция Еманюел Макрон ще направи днес първото си
Коментари Харесай

Франция измества Великобритания като предпочитан партньор на Китай

Президентът на Франция Еманюел Макрон ще направи през днешния ден първото си публично посещаване в Китай за договаряния, целящи да засилят световното въздействие на двете страни и да открият по-тесни връзки с Европейския съюз. Тридневната аудиенция, първа на водач на страна от Европейски Съюз, откакто като Си Цзинпин укрепи властта си на конгреса на компартията през октомври, идва след апела на Макрон в новогодишното му обръщение за по-силна Европа, " с цел да противостои на Китай и Съединените щати ".

И Пекин, и Париж разказват визитата на Макрон като опция за трансформиране на двустранните връзки и определяне на по-силно партньорство сред Китай и Европейски Съюз. Президентът Си ще се надява на френското - а оттова и на европейското - утвърждение за неговата експанзионистична самодейност " Един пояс - веднъж " и на безмълвно единодушие с упоритостите на Китай да се наложи като опция на Съединени американски щати в новия международен ред. Макрон се стреми да разшири своето - а оттова и френското - интернационално въздействие във вакуума, основан от Брекзита и избирането на Доналд Тръмп.

Многозначителен е фактът, че Пекин приема Макрон преди Тереза Мей, която се чака да посети Китай в края на януари. Тя неколкократно отлагаше своето пътешестване, планувано за предишното лято. Преди вота за Брекзит в Обединеното кралство Пекин тачеше Лондон като собствен основен съдружник в Европейски Съюз и тръбеше за " златна епоха " в британско-китайските връзки. Оттогава неговият фокус се пренасочи към френската столица.

Бартелеми Курмон, почитан помощник във Френския институт за интернационалните връзки и експерт по китайска политика, споделя, че в този момент Пекин възприема Макрон като собствен канал към Европа. " Китайците знаят, че Франция съставлява политически Европа ", споделя Курмон. По думите му " Китай счита Германия за собствен стопански сътрудник в Европа, а Франция - за сътрудник в защитата и дипломацията ". " Преди Брекзита Китай гледаше на Англия като на основен медиатор за Европа, само че в този момент Обединеното кралство съставлява по-малък интерес ", споделя той.

Чжао Чън, специалист по китайско-европейските връзки в Китайската академия за публични науки, споделя, че не трябва да се преувеличава смисъла на обстоятелството, че Макрон отива в Пекин преди Мей, само че прибавя: " Откакто Англия реши да напусне Европейски Съюз, Германия и Франция са предпочитани за Китай. Сега

Франция е по-голям сътрудник в Европа,

а също на международната сцена. Тя е мощ от междинна големина с интернационално въздействие. " Като нуклеарни сили и непрекъснати членове на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации с право на несъгласие Франция и Китай имат доста тематики за диалог, в това число Сирия, израелско-палестинския спор, Северна Корея и климатичните промени.

Говорителят на китайското външно министерство Гън Шуан съобщи в петък, че двете страни ще разменят " задълбочено възгледите си за китайско-френските връзки и по въпроси от общ интерес ", при което ще повдигнат " на нови висоти близкото и трайно китайско-френско всестранно стратегическо партньорство ". Той удостовери, че полемиките няма да се лимитират до двустранните въпроси, а ще обиден и " съществени интернационалните и районни въпроси " и ще се беседва за това " по какъв начин да се ускори съдействието, да се поддържа многостранността, да се издига многополярността, да се построява отворена международна стопанска система, да се усъвършенства световното ръководство за взаимно справяне с световните провокации и да се изградят нов вид интернационалните връзки и общественост със споделени визии за бъдещето на човечеството ".

Според Алис Екман, началник на китайските проучвания във Френския институт за интернационалните връзки, прокарването на мултилатеризма и преструктурирането на световното ръководство са измежду главните точки от дневния ред на Париж и Пекин. " Двете страни обаче имат

доста разнообразни възгледи и упоритости

в тези сфери ", споделя тя. " Под управлението на Си Цзинпин Китай цели да наложи в света нов модел на развиване и ръководство, съчетаем с това, което Китай до момента постанова вкъщи, т.е. модел, който е много друг от демократичните демокрации. "

Курмон е уверен, че Макрон съвсем сигурно ще изрази угриженост за спазването на правата на индивида от Пекин, само че Китай надали ще се вслуша. Всъщност очакванията на Китай са да чуе утвърждението на Макрон за своята самодейност " Един пояс, веднъж ", споделя той. Си Цзинпин стартира своя втори петгодишен мандат през предишния октомври и стана най-могъщият властник на Китай след Мао Цзедун. Си даде обещание " нова епоха " на китайската мощност, заприказва за инфраструктурен план за 900 милиарда $, описван от Пекин като " стопански пояс по Пътя на коприната и морски Път на коприната на XXI век ", като път към световното владичество на Китай.

Курмон споделя, че към този момент Европа праща смесени сигнали за тази масирана агресия на китайското икономическо, стратегическо и политическо въздействие. " Много по-важно от всевъзможни заявления за положителни планове ще бъде какво ще каже Макрон за самодейността " Един пояс, веднъж " и дали Европа ще се опълчи, или ще спомага на плана. Според моите контакти той ще изпрати положително обръщение ", прибавя Курмон.

По време на визитата си от понеделник до сряда Макрон ще посети град Сиан (Теракотената армия) и Забранения град в Пекин. /БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР